Miklós
-7 °C
4 °C

High-tech kincskeresés a Tatai tónál

2002.05.20. 11:13
Az Index folyamatosan nyomon követi a magyarországi geocaching, azaz a GPS alapú műholdas kincsvadászat irdatlan tempójú fejlődését. Legutóbb (febr. 26.) a századik hazai geokincs elhelyezése, és az ehhez kapcsolódó országos geocaching találkozó kapcsán került újra a figyelem középpontjába a high-tech természetjárás meglepő népszerűsége. Mostanra a derék kincstelepítők már rég túl járnak a kétszázadik ládán, ennek megünneplésére, és a kiterjedt csapat újabb összejövetelére egy minden eddiginél izgalmasabb formában került sor.
A geocaching filozófiája nem a versenyszellemre épül, bár számtalan módja van, hogy a játékban résztvevők összemérjék elért teljesítményüket. Az elrejtett vagy megtalált ládák száma, a saját elrejtett ládák megtalálóinak száma mind-mind alkalom különböző toplisták készítésére. A legtöbb geocaching harcos elutasítja, hogy a versengés motiválná aktivitását, hiszen a lényeg az ismeretlen és meglepően csodálatos hazai tájak felfedezése, miközben a gyerekeket mindvégig mozgásban tartja a kincs, amit a láda (szerencsés esetben) rejt. A magyar geocaching oldal felhasználói statisztikái azonban lehetőséget nyújtanak a különböző teljesítmények szerinti rendezésre, így akiben mégis ott bujkál a verseny ördöge, ez néhány kattintással tájékozódhat az eredményekről.

Kattintson a nagyításhoz! Kattintson a nagyításhoz!
Az egyik játékos a hátizsákjára szerelt csőkamerát vitt, és egész útját rögzítette egy kereskedelmi csatorna részére

Pontgyűjtés a terepen

A május 11-ei összejövetel is versengésre hívott: egy napon, időmérés mellett tizenöt ládikát (jelen esetben inkább ellenőrzőpontot) kellett a benevezetteknek összegyűjteni. A fesztivál és verseny helyszíne Tata volt, annak is a vadregényesebb, tó körüli, parkos-erdős, csatornákkal tagolt üdülőkörzete. Valamennyi pontot egy kb. 2,5 km átmérőjű körön belül rejtettek el, és a versenyző geocaching harcosok - akik külön egyéni és családos kategóriában indulhattak - az egyenkénti elrajtolás pillanatában egy papírlapon kapták meg a pontok koordinátáit a már jól ismert WGS84 formátumban. A szervezők igyekeztek a "hétköznapi" geocachinghez hasonló körülményeket teremteni, így minden pontnak egy-egy rá jellemző fantázianeve volt, a rejtekhelyek is a kitaposok ösvényektől távolabb, a csalitos mélyén töltötték be nemes funkciójukat.

Kattintson a nagyításhoz! Kattintson a nagyításhoz!
A bázis és Kolesár András, technoguru

Mobilkütyük az erdőben

A high-tech nem csupán a műholdas helyzet-meghatározásban öltött testet, de a találkozó egészét átlengte a társaság mobil elektronikus kütyük iránt érzett lelkesedése. Sok játékos kezében lehetett digitális fényképezőt, miniatűr videokamerát, csúcs-mobiltelefont, PMR rádiót, vagy épp az útvonal optimalizálására használt notebookot felfedezni. Az is csak fokozta a kiber-hangulatot, hogy a pontok teljesítését lehetett SMS-en keresztül is igazolni, de aki csupán a papiros verziónál maradt, az sem úszta meg a technológiát: a visszaélések elkerülésére nem egyetlen jelszóval, hanem az itt debütáló (és remekül vizsgázó) multimátrix táblázatból kiolvasott ugrókóddal történt az igazolás. Mivel a pontok látogatási sorrendje tetszőleges volt, ellenőrzéskor elég volt csak ezt a sorrendet, és az utoljára kiolvasott kódot megadni, és a helyben futó ellenőrző rendszer azonnal kidobta volna a sumákolókat. Aki az értékes díjakra is esélyes volt, annak a GPS által rögzített útvonalát (tracklog) is letöltötték a szervezők, és ebből még arra is fény derülhetett volna, hogy a rosszban sántikáló játékos két pont között taxit fogott, vagy éppen kerékpárra pattant volna - de ilyen visszaélésekre nem volt példa.

Kattintson a nagyításhoz! Kattintson a nagyításhoz!
Az egyéni kategória győztese érkezik Díjkiosztás

Elvileg a versenyen értékelték azok teljesítményét is, akik nem találták meg mind a 15 pontot, de a befutók túlnyomó többsége teleírt igazolólappal érkezett a célba. A kevesebbet teljesítők is leginkább önhibájukon kívül játak pórul: lemerült a GPS, késett a vonat, stb. A szervezők kellemes meglepetésére a verseny egésze - dacára a tapasztalatlanságnak és a számtalan új, korábban sosem használt megoldásnak - nagyobb döccenők nélkül zajlott le. A tapasztalatok birtokában a kisebb hibákat könnyedén tudják korrigálni, és készülnek a következő megmérettetésre, amit a résztvevők többsége minél hamarabb szívesen látna. A 300. magyar geoláda erre éppen jó apropó is lehetne.

Nászút ajándékba!

Esküvőt tervez? Tervezzen velünk, nyerjen wellness nászutat!

Fergeteges Szilveszter

Fantasztikus szilveszteri vacsorával, hajnalig tartó bulikban, ismert sztárokkal töltheti el az év utolsó éjszakáját.