16:00, December 05.
Japán 0
Horvátország 0
al-Dzsanúb Stadion Nyolcaddöntő
20:00, December 05.
Brazília 0
Koreai Köztársaság 0

Kincsvadászat helyzetjelzővel

2001.08.03. 10:36
A bújócska és a high-tech ötvözésével született meg a geocaching nevű játék. Az interneten játszott társasjáték lényege, hogy valaki eldug egy dobozt az erdőben, majd publikálja annak koordinátáit a neten. A többiek pedig műholdas helyzetmeghatározó segítségével megpróbálják felkutatni és megszerezni a "kincset". A nyertes megszerzi a doboz tartalmát, az illem pedig úgy diktálja, hogy új kincset helyezzen el annak helyén.
A geocaching, amint erről már korábbi cikkeinkben beszámoltunk, egy Amerikából kiindult, azóta a világ valamennyi földrészén terjedő szabadidős tevékenység, játék, hobbi vagy sport - ahogy tetszik. Az ötlet alapját a kézi GPS-ek, azaz műholdas helyzetmeghatározók polgári felhasználása adja.

Az amerikai kormány már nem zavar

Megmondja, hol vagyunk
Ezek, a ma már mobiltelefonnyi méretű és 100 dollár körül kapható elektronikus finomságok vételtől függően 6-15 m pontossággal képesek a földgolyó valamennyi pontján - kizárólag a szabad ég alatt - meghatározni a büszke tulajdonos tartózkodási helyét. Erre a nagyfokú pontosságra tavaly május elseje óta van lehetőség, mióta az USA védelmi minisztériuma - amúgy a teljes GPS infrastruktúra tulajdonosa - eltávolította a műholdak jelét szándékosan zavaró SA-t, azaz a Selective Availability-t, amellyel csak durvább, kb. 100 m pontosságú pozicionálás volt elérhető.

Internetre teszik a kincs pozícióját

A játékos kedvű amerikaiak fantáziáját megmozgatta ez a nagy pontosság, és a gyermeki keresgélős játékot technóval megturbózva megszületett a geocaching. A szabadidő eltöltésének divatos narratívái találkoztak: természetjárás, trekking, internet, high-tech segédeszközök - korszerű rekreáció minden mennyiségben. A lényeg, hogy bárki elrejthet egy saját műanyag ládikát kedvenc kirándulóhelyén, leolvassa a rejtek pontos koordinátáit a GPS-ről, és ezt közzéteszi az internet erre hivatott oldalain.

Ne tegyünk drogot a ládikába

Aki keresgélni akar, felmegy az amerikai vagy mostantól akár a magyar helyi oldalra, kiválasztja a neki legszimpatikusabb célpontot, beírja a koordinátákat a GPS-ébe, ami ezután szépen odanavigálja gazdáját a kincshez. Hogy ez valóban kincs-e, az csupán az elrejtőtől vagy a legutóbb arra járt játékostól függ, hiszen mindenki olyan ajándékot hagy a ládikában, amilyet akar. A lényeg: ha kiveszel valamit, rakj is a helyébe valami mást! Az eredeti amerikai oldal instrukciói például arra biztatják az államok ifjú "dotkom" milliomosait, hogy nyugodtan hagyjanak dollárkötegeket a geocache-ekben. Az egyetlen kérés: semmi illegális cucc, drog, fegyver, stb.

Itthon már hét helyen kereshetünk

A dobozba illik új kincset tenni
A magyarországi történet még viszonylag friss, de a hirtelen elhelyezett hét darab cache már tekintélyt parancsoló szám egy ilyen méretű országban. A magát Skepticx néven azonosító harcos alig több mint egy hónapja tette meg a kezdő lépéseket, amikor június 24-én elrejtette Magyarország első geocache-ét a Pilisborosjenő határában található Egri vár-replika tövében. Ezzel párhuzamosan egy másik lelkes játékos már elkezdte a Geocaching.hu domain bejegyzését.

Az események felgyorsultak: az oldal beindult, kezdetben csak az első és rövid ideig egyetlen pilisi cache koordinátáit hirdetve. A pezsgés gyorsan hozta a többi ládikát újabb bejegyzésekkel, és a keresések is sikert hoztak. Erről a ládikákba helyezett naplófüzetekben található bejegyzések is tanúskodnak. Nem lehet biztosan tudni, hogy melyik ládika érintetlen még, de a Budapest közeliek gyorsan horogra akadnak, és a Balatonfüred közelében, a Koloska völgyben lerakott doboz naplójába is két hét után már a második sikeres vadász írhatott bejegyzést.

Rejtsen el Ön is kincset!

A magyar geocaching oldal üzemeltetői mindenkit arra biztatnak, hogy helyezze el saját cache-ét valami olyan helyen, amit szívesen megmutatna másoknak. Ezt már az sem akadályozza, ha az elszánt elrejtő nem birtokol GPS-t, mivel azt kölcsönbe is kaphatja a honlap üzemeltetőjétől. A cél világos: minél több ládika legyen országszerte, hogy a függőségbe kerülő kincskeresők időről időre újabb geocache megkeresésével olthassák elvonási tüneteiket.

Kérdés persze, hogy a hazai kirándulókultúrát ismerve mi vár a véletlenül felfedezett ládikákra. Talán ettől a félelemtől vezérelve is arra lehet minden elrejtőt buzdítani: gondoskodjon az alapos álcázásról, és kerülje a túl frekventált helyeket. Legalább a keresés is több kihívással jár, ha már mi nem tudunk 2500 méter magasan cache-t elrejteni, ahogy ezt osztrák sógoraink művelik.  • Tippek
  • Hírek