Timót, Xénia
-4 °C
2 °C

Koordinátavadászat vízibiciklin és határőrdzsippel

2001.11.14. 15:01
Nem várt népszerűségre tett szert hazánkban a GPS-kincskeresés, melynek lényege, hogy egy elrejtett ládát kell megkeresni műholdas helyzetmeghatározó segítségével a koordináták ismeretében. Az össznépi társasjátékot már száznál is többen játsszák, a "kincsesládák" száma pedig negyvenhétnél jár.
Amikor alig több mint négy honapja a GPS-kincskeresés (geocaching) hazai úttörői vették a műholdas helyzetmeghatározójukat, és elrejtették első geocache-üket, vagyis a kincsesládát, még senki nem gondolta, hogy a dolog idáig fajulhat. Akkortájt az Index is beszámolt a hobbisport hazai indulásáról, a kisipari módszerekkel operáló geocaching.hu oldal megszületéséről és a kezdeti lépésekről. A betegesen optimisták titkon reménykedtek abban, hogy egy év elteltével talán összegyűlik harminc láda Magyarországon, és nem feltétlenül kell mindig ugyanazt az ötöt újra felkutatni, ami egy idő után azért unalmas lett volna.

Közel ötven láda várja a szerencsés megfejtőket

Egy szerencsés kincsvadász
Pontos okot nehéz lenne megragadni, de Magyarországon valamiért bekattant a GPS-szel támogatott kincsvadászat. A környező országokban sehol nem tapasztalható ekkora aktivitás, még Németországban is kevesebb eldugott láda található, közvetlen szomszédainknál egy-kettő vagy épp egy sem. Magyarországon jelenleg negyvenhét darab geoláda pihen valahol a sisnyában, ráadásul elég rendesen szétszórva: Kőszegtől Nyíregyházáig, a szlovák határtól Szeged környékéig mindenhol előbb-utóbb kincsre bukkanhat az elszánt és céltudatos geovadász.

Úgy tűnik, hogy létezik egy kritikus geoládatömeg, amely felett egyre több játékos vagy játékosjelölt fantáziája lendül mozgásba, és addig nem tud nyugodtan aludni, amíg kedvenc csalitosában el nem rejt maga is egy takaros kis dobozt. Az eredmény: egy-egy napsütéses hétvégén akár három-négy új bejelentés, egyre vadabb helyeken, egyre trükkösebben eldugott és gyakran egész komoly értékű kincsekkel telepakolt ládák.

Átalakult a geocaching.hu oldal

A váratlan siker nem hagyta érintetlenül a magyar oldalt sem. Ilyen méretekben és ekkora érdeklődés mellett már nem volt fenntartható az ambiciózus, de ekkora forgalomra alkalmatlan oldal.

A feltöltött ládikák helyzetét mostantól már térképen is pontosan meg lehet nézni, sőt saját helyzetünk koordinátáinak megadásával már távolság szerint is lekérdezhetők a rejtekhelyek. Több játékos szerint az új oldal finomsága már önmagában is elrejtésre sarkall. A dologban lehet valami, mert csak a béta tesztelés időszakában több mint tíz új bejelentés érkezett.

Szélességi és hosszúsági fokok kereszteződéseit fotózzák

A geocachinget játszó GPS-őrültek ráadásul még egy másik interneten terjedő akcióban is részt vettek: a Degree Confluence Projectben. Ez egy olyan világméretű vállalkozás, amely azt a célt tűzte ki maga elé, hogy a világ összes kerek értékű szélességi és hosszúsági fokkereszteződését kutassák fel önkéntesek, és az ott készült fényképeket töltsék fel a confluence.org központi oldalra.

Kincsvadászat vízibiciklivel

Magyarországon tizenegy ilyen találkozási pont van, a geocaching indulásakor még egyet sem tártak fel. Aztán nagyjából két hónap alatt, viharos tempóban meglett az összes pont tokkal-vonóval. Jelen sorok írója a N47-E018 kereszteződésnél járt, egy Alsóörs közelében, a nádas kellős közepén található pontnál - egy bérelt vízibicklivel. Más a jugoszláv határ közelében a semmi közepén botorkált GPS-ét figyelve, és végül az érdeklődő határőrök szolgálati terepjáróval vitték el a nagy dobásnak számító N46 E019-hez.