Judit
3 °C
6 °C

Fülbedugott ujjon szól a csuklótelefon

2003.11.07. 11:27
Egy új, csuklón hordott mobiltelefon felhasználói a fülükbe dugott mutatóujjukon át hallhatják a másik fél beszédét. A japán NTT DoCoMo által kifejlesztett Finger Whisper prototípusa rezgésekké alakítja a beérkező digitális jeleket. A rezgések a felhasználó kezének csontjain végighaladva jutnak el a fülig, ahol a dobhártya az agy által értelmezhető jelekké alakítja a rezgéseket.
Míg a telefon az ember ujját használja hangleadóként, a beszédet a csuklón hordott készüléken levő hagyományos mikrofon fogadja. A hívás indításához és megszakításához a felhasználó összeérinti hüvelyk- és mutatóujját. A Finger Whisperen nincs billentyűzet, tárcsázni a hívott fél nevének kimondásával lehet, melyet a telefon hangfelismerő rendszere értelmez.

Hordható billentyűzet

A csuklótelefont Maszaki Fukumoto, az NTT DoCoMo fejlesztőmérnöke találta ki. A cég weboldalán más tervezett újításokat is ismertet, így a hordható billentyűzetet, a távérzékelést lehetővé tevő és a nanotechnológia segítségével kommunikáló eszközöket.

A hordható billentyűzet az ujjakon hordott, gyűrű formájú sebességérzékelőkből áll. A felhasználó bármilyen felületen elkezdhet gépelni, az asztalon, sőt akár a térdén is. A készülék érzékeli az ujjak mozgásának irányát és a lenyomás mértékét, és felismeri, milyen billentyűket akart lenyomni az ember. A cég szerint akár percenkénti 200 karakteres gépelési sebesség is elérhető ezzel a módszerrel, bár az nem derül ki, hogy latin vagy japán betűket értenek ez alatt.

Távérzékelés

A tervezett fejlesztések között szerepel a távérzékelést lehetővé tevő technológia is, mellyel a felhasználók úgy kezelhetnek távoli tárgyakat, mintha azok testrészeik meghosszabbításai lennének. A nanotechnológia vívmányainak alkalmazásával pedig olyan apró kommunikációs chipeket fejlesztenek ki, melyek szinte bármilyen méretű eszközbe beépíthetők.

Nászút ajándékba!

Esküvőt tervez? Tervezzen velünk, nyerjen wellness nászutat!

Egzotikus élmények!

Amiről eddig álmodni sem mert. Luxus nyaralás, a világ legcsodálatosabb tengerpartjain.