Vince, Artúr
-11 °C
-1 °C

A Pentium gyorsabb, mint valaha

2005.10.12. 13:26
A következő Intel-processzor gyorsabb és gazdaságosabb is elődjénél, a Presler azonban csak ráncfelvarrás, nem forradalom.

Bár hivatalosan még meg sem jelent, a Tom’s Hardware megkaparintott egyet a következő generációs Pentium D-ből, a 65 nanométeres gyártástechnológiával készülő Preslerből. Az Intel következő processzora nem jelent áttörést a most is kapható változathoz képest, legnagyobb előnye a kisebb fogyasztás lesz. Ettől sokaknak elfogadhatóbb termék lesz a Presler, mint a radiátor-attitűdöket felmutató Prescott, vagy annak kétmagos változata, a Smithfield. Az újdonságnak nincs szüksége új alaplapra, a Socket 775-ös foglalatba illeszkednek a Preslerek.

Kicsit gyorsabb

#alt# Változást jelent a gyártástechnológia mellett a megnövelt gyorsítótár is. Míg a mostani kétmagos sorozatnak két megabájtból, az újdonságnak négy megabájtból kell majd gazdálkodnia, ami várhatóan jótékony hatással lesz a teljesítményre. Kicsit alakítottak a magok viszonyán is, összességében azonban csak a jövőre érkező Woodcrest, Conroe és Merom magok jelentenek majd áttörést. Az új generációs processzorok felépítése inkább a Pentium M-ére emlékeztet majd, míg órajelük a Pentium D-t juttatja eszünkbe, így akár 30 százalékos gyorsulásra is számíthatunk.

A mostani ráncfelvarrás azonban – a tesztek szerint – legfeljebb egy százalékos sebességnövekedést okoz, a Presler nem, vagy csak alig gyorsabb a Smithfieldnél. Tom és csapata a 3,2 gigahertzes Pentium D 830-ast indította az újdonság, a 930-as ellen, és a tesztek szerint a megduplázott gyorsítótár csak alig érzékelhető sebességnövekedéssel járt. Ugyanakkor a frissített gyártástechnológiának köszönhetően a legnagyobb fogyasztás 252 wattról 214-wattra esett, ráadásul az új termék jobban skálázható, így magasabb órajelen is futtatható lesz: várhatóan készül majd 3,4 gigahertzes verzió, vagy még gyorsabb, míg a Smithfiledből a 3,2-es a legerősebb.

Többet fogyaszt

Közben szállingóznak a hírek a Yonah-ról, a 2006-ban érkező kétmagos Pentium M processzorról is. Várhatóan ezek jóval gyorsabbak lesznek a mostaniaknál, hiszen a plusz egy mag mellett az órajel is növekedni fog: 2,16 vagy akár 2,33 gigahertzes verziókról is lehet hallani, míg a jelenlegi leggyorsabb Pentium M, a 770-es csak 2,13 gigahertzen fut. Megnövelik az előoldali busz sebességét is, 533 megahertzről 667 megahertzre, így a processzor és a memória gyorsabban kommunikálhat majd egymással.

A gyorsulással együtt ugyanakkor a fogyasztás is nőni fog, így az Intel elveszíthet valamennyit előnyéből az AMD-vel szemben: eddig ugyanis legendás volt a Pentium M szerénysége. Az erősebb gépekbe szánt T-sorozat fogyasztása 25 és 49 watt közé ugrik a jelenlegi 27 wattról. Az L sorozat 15 és 24 watt között fogyaszt majd, míg ma mindössze 17 wattot. Az U sorozat (értsd: ultraalacsony fogyasztás) tagjai 14 wattot zabálnak majd, szemben a mostani 5,5 wattal.

Általában azonban kevesebbet fogyasztanak majd a processzorok, mint a megadott csúcsérték, hiszen ritkán üzemelnek 100 százalékon a számítógépek, arról nem is beszélve, hogy a második mag csak akkor aktivizálja magát, ha az feltétlenül szükséges.

Ha már erre járok beugrom

..tényleg ez történt, Palau és Mikronézia szigeteit járva úgy döntöttem, hogy Saipanra is átugrom.

Felfedeznéd Portugáliát?

Itt a remek alkalom, hogy megismerd. Beszámolók, fotók - böngéssz!