Valér
4 °C
8 °C

Óriási az Intel haszna a processzorokon

2005.09.15. 12:30
Egy kutatás szerint az Intel költségei nem nőttek az elmúlt években, köszönhetően a házon belüli és folyamatos fejlesztéseknek.

Az Intelnek átlagosan negyven dollárjába, azaz nyolcezer forintjába kerül egy processzor legyártása, legalábbis az In-Stat kutatása szerint. Eközben Magyarországon a legolcsóbb Pentium, a két gigahertzes Celeron 15 ezer forintba kerül (ugyanez az Egyesült Államokban 55 dollár). A 3,4 gigahertzes Pentium 4 Extreme Edition ára már bőven háromszázezer forint fölött van,. A leggyakrabban vásárolt P4-esek ára 30-100 ezer forint között mozog, ezeken tehát már tisztességes haszna van a cégnek.

Állandó ár

#alt# Az In-Stat adatai szerint az elmúlt két évben nem változott a magonkénti előállítási költség, és várhatóan már 2005-ben sem lehet számottevő változásra számítani. Mindez azért is érdekes, mert a gyártás- és anyagköltségek folyamatosan emelkedtek az elmúlt években.

Az Intel annak köszönheti az egy csipre vetített előállítási költség stagnálását, hogy időközben folyamatosan fejlesztette a gyártástechnológiát, így ugyanakkora szilíciumostyából már jóval több processzort tudnak készíteni, mint korábban, írta meg a Register. A fejlesztésében vezető az Intel, jövőre négy 65 nanométeres gyártástechnológiát használó üzemet nyit a társaság, míg az AMD csak egy ilyet indít majd, Drezdában.

Az Intel legnagyobb konkurensének azonban nem elég egy gyár, így kénytelen más cégek kapacitását kihasználni, ami értelemszerűen az egy processzorra vetített költségek növekedésével jár együtt. Ennek is köszönhető, hogy az AMD növekvő eladások mellett sem tudott nagyobb nyereségre szert tenni a közelmúltban. Az In-Stat szerint az Intel évente legalább egymilliárd dollárt spórol meg azzal, hogy a fejlesztéstől a gyártásig mindent házon belül intéz el.