György
12 °C
23 °C

A valaha volt leghülyébb kvízversenyző

2007. 02. 09. 10:55
Melyik nagyobb?
A)    földimogyoró
B)     elefánt
C)    Hold
D)    teniszlabda.
Ezt a kérdést kapta a lánclevél szerint az idahói Kathy Evans, az amerikai Legyen Ön is milliomos! játékosa.


Az angol nyelvű lánclevél röviden
 
Szerencsétlen Kathy Evans zavarba jött a válaszlehetőségek láttán. „Hallottam már ezekről a dolgokról, de igazán nem tudom, mekkorák.” – mondta Meredith Viera műsorvezetőnek a legkisebb értékű, százdolláros kérdésnél. Miután megfeleztette a válaszlehetőségeket, kiesett a földimogyoró és a teniszlabda, de még ekkor sem tudott dönteni, így a telefonos segítség lehetőségét kérte. Barátnője a vonalban egyértelműen a Holdat választotta, de Evans nem hitt neki, úgyhogy megkérdezte a közönséget. A közönség 98 százaléka a Holdra szavazott. Ezután az észlény Evans saját tippje mellett döntött, ami az elefánt volt.
 
Mi az igazság?
 
A 2007. februárja óta terjedő lánclevélben szereplő történet hoax, a hozzá kapcsolódó kép pedig manipulált képernyőmentés, írja a legendavadász Snopes.com. A képen látható hölgy valójában Fiona Wheeler, a brit Legyen Ön is milliomos játékosa, aki 32 ezer fontot, vagyis több mint 12 millió forintnak megfelelő összeget nyert. A fentinél sokkal nehezebb kérdésekre kellett válaszolnia, például arra, Mi a ’trachea’ hétköznapi megnevezése? A) mellcsont, B) légcső, C) térdkalács, D) sarokcsont.
 
Ez a hoax a valódi milliomosjelölt idiótákból merít, akikből van jó néhány. A Youtube bővelkedik a tudatlan versenyzők nevetséges próbálkozásaiban. Ott van például a francia, aki azt hitte, a Nap az az égitest, ami a Föld körül kering.

 

 

Hozzászólások (20)

 • Lond2007.02.09 13:06:32

  ez a francia nagyon hülye, de azért nézzétek meg, hogy a nézők mit mondtak :)) monty python után szabadon: Hülye franciák, francia hülyék :)

 • TCM2007.02.09 13:37:03

  Ez hihetetlen. Megkérdeztem volna a közönség 56%-át, hogy beszélnek-e franciául illetve hol éltek az elmúlt x évben. Igyanak inkább bort. Az meglátszik.

 • kildar2007.02.09 14:49:01

  LOL

 • nickita2007.02.09 15:30:20

  A magyar milliomosban a legszebb rontás kábé az 5000 forintos kérdésnél:
  Hol született Jézus?
  A Názáret B Betlehem
  C Jeruzsálem D Galilea
  Játékos: Az A választ kérem megjelölni.
  Vágó: Biztos? Gondolkodjunk együtt egy kicsit.
  Játékos: Vágó úr ebben biztos vagyok, hiszem úgy is emlegetik Jézust, hogy a názáreti Jézus.
  Vágó: Jaaaaa? Jó, akkor jelöljük meg. :DD

 • Ronin2007.02.11 17:23:03

  hát mindenesetre a közönség is nagy észlény volt..

 • Danis2007.02.14 12:23:17

  De a lánya vagy ki, milyen szép...

 • TheElf2007.02.14 13:04:09

  Ha ezt nem tudta, hogy nyert 1500 eurot?

 • mgrblm2007.02.15 21:56:08

  Megpróbálom bebizonyítani, hogy a versenyző nem biztos, hogy hülye.

  Nem tudok franciául, de feltételezem, hogy a kérdes az volt, hogy mi kering a Föld körül. Erre a játék szervezői, ennek a cikknek az írói, sőt a blog eddigi hozzászólói szerint is az a helyes válasz, hogy a Hold (ezzel egyetértek). A helytelen válasz pedig a Nap (ezzel nem értek egyet).

  Nem nehéz belátni, hogy ha az egyik bolygó kering a másik körül, akkor ebből következik, hogy a másik bolygó kering az egyik körül. Tehát, ha a Föld kering a Nap körül, akkor ebből következik, hogy a Nap kering a Föld körül.

  Aki ezt nehezen érti meg, az kipróbálhatja két labdával. Tedd le a sárga labdát a székre, és mozgasd körülötte a kék labdát körbe-körbe! Ekkor a sárga labda áll, vagyis a sebessége a székhez képest nulla. A kék labda pedig kering körülötte.
  A következő kísérlet kicsit eltér ettől: Most az asztalra rakd a sárga labdát, a székre pedig a kék labdát helyezd el! Mozgasd a széket az asztal körül körbe-körbe! Ekkor a szék kering az asztal körül, tehát az előző példához hasonlóan a kék labda kering a sárga körül. Viszont ha a mozgást a székből nézed, akkor a kék labda mozgása a székhez képest nulla, tehát áll, és kering körülötte a sárga labda.

  Természetesen az asztal és a szék teljesen felesleges, csak azért használtam, hogy elkerüljem a mozgó koordinátarendszer fogalmát.

 • mgrblm2007.02.15 21:56:34

  Megpróbálom bebizonyítani, hogy a versenyző nem biztos, hogy hülye.  Nem tudok franciául, de feltételezem, hogy a kérdes az volt, hogy mi kering a Föld körül. Erre a játék szervezői, ennek a cikknek az írói, sőt a blog eddigi hozzászólói szerint is az a helyes válasz, hogy a Hold (ezzel egyetértek). A helytelen válasz pedig a Nap (ezzel nem értek egyet).  Nem nehéz belátni, hogy ha az egyik bolygó kering a másik körül, akkor ebből következik, hogy a másik bolygó kering az egyik körül. Tehát, ha a Föld kering a Nap körül, akkor ebből következik, hogy a Nap kering a Föld körül.  Aki ezt nehezen érti meg, az kipróbálhatja két labdával. Tedd le a sárga labdát a székre, és mozgasd körülötte a kék labdát körbe-körbe! Ekkor a sárga labda áll, vagyis a sebessége a székhez képest nulla. A kék labda pedig kering körülötte.

  A következő kísérlet kicsit eltér ettől: Most az asztalra rakd a sárga labdát, a székre pedig a kék labdát helyezd el! Mozgasd a széket az asztal körül körbe-körbe! Ekkor a szék kering az asztal körül, tehát az előző példához hasonlóan a kék labda kering a sárga körül. Viszont ha a mozgást a székből nézed, akkor a kék labda mozgása a székhez képest nulla, tehát áll, és kering körülötte a sárga labda.  Természetesen az asztal és a szék teljesen felesleges, csak azért használtam, hogy elkerüljem a mozgó koordinátarendszer fogalmát.

 • Valaki más2007.02.16 08:20:52

  mgrblm

  annyi erővel az autó áll és a föld megy alatta. Ne rögöhgtess.

 • mgrblm2007.02.16 09:02:42

  Nagyon jó a hasonlat: ennyi erővel az autó áll és a föld megy alatta.

  Ha látsz egy mozgó autót, és azt mondod, hogy az autó áll, és a föld megy alatta, akkor egy helyes állítást mondasz.

  Ezt fizikából tanítják, általában tudják is a diákok, de úgy látom, mégsem alakult ki ez a szemlélet, hogy minden mozgást valamihez képest kell nézni.

 • Ilder Baramonti2007.03.06 19:53:43

  Szerintem a csillagászatban úgy veszik, hogy két test közül az kering a másik körül, amelyiknek kisebb a tömege.

 • gery2007.03.06 21:26:57

  mgrblm: a csillagászatban (de kozmikus mértékben mindenhol) a vonatkoztatási rendszer az állócsillagokhoz igazodik. ez definíció. itt, a Földön meg a Földhöz viszonyítunk. ez megállapodás. értékelem, hogy megpróbáltad megvédeni a síkhülye franciát, de nem jó az érvelésed.

 • Jack Bauer2007.03.07 02:08:56

  A játékvezető külön felhívja a játékos figyelmét arra a szavazás után, hogy nagyon megosztott a közönség! Tehát még próbál is neki segíteni.

  Egyébként egyszer volt egy hasonló jellegű dolog a tévében, amin megdöbbentem. Az utcán feltették azt az egyszerű kérdést az embereknek, hogy mitől van éjszaka, illetve nappal. 10-ből 9-en azt válaszolták, hogy attól, hogy lemegy a nap, illetve felkel... Csak egy valaki mondta az összes megkérdezett közül, hogy azért, mert forog a Föld, és eltakarja előlünk a Napot. Ja, és ez MO-on volt, nem pedig a franciáknál.

 • Sleipnir2007.03.14 19:11:53

  Hmm, azt tudtam, hogy a franciak szeretik szivatni egymast. De, hogy a kozonseg ilyen egysegesen szemet legyen, az durva :P

  Valaki le tudna forditani a kerdest pontosan?

 • Euclio2007.03.22 15:59:01

  Most figyeljen minden nagyokos! Egy égitestpár _mindkét_eleme_ a _közös_tömegközéppontjuk_ körül kering. Mondhatni: egymás körül keringenek. Namost, ha a tömegközéppont az egyik égitesten belülre esik, akkor lehet "igaziból" kijelenteni, hogy az egyik kering a másik körül. Vagyis nem csak a tömegük számít ennek eldöntéséhez, hanem az átmérőjük is.

 • flea2007.05.15 14:57:38

  Kedves okosok,

  a francia nyelvű kérdés körülbelüli fordítása: "mi kering a Föld tömegvonzásában?"
  Lehet mondani, hogy ez pontatlan kérdés, mert a Föld és a Hold együtt kering a közös tömegközéppontjuk körül, de azért érezzük, hogy joggal várják egy műveltségi vetélkedőn azt a választ erre, hogy a Hold. (Miért, akkor inkább a Nap? Ne tessék már röhögtetni.)

 • Ilder Baramonti2007.06.17 13:39:48

  gery és Euclio! Igazatok van, a megoldás vszeg nem olyan egyszerű, mint én gondoltam.

  De én nem akarom sem megvédeni a franciát, sem támadni, csak az igazságot keresem:)

 • A nép fia2009.07.07 13:40:03

  1500 éve mindenki szentül hitte, hogy a Föld körül forog a világ.
  500 éve mindenki szentül hitte, hogy a Föld lapos, és 5 perce maga még szentül hitte, hogy a Földön csak emberek élnek...