Mindenkit átvert a vajdasági blogger a rejtélyes alagút sztorijával

2016.01.08. 14:10
15 hozzászólás
„Boldogult nagyapám mindig mondogatta: kisfiam – bátor ember templomban is mer fingani.” Pósa Károly magyarkanizsai helytörténész sejtette, hogy blogposztjával szelet vetett, de arra álmában sem gondolt, hogy ekkora vihart fog aratni. A város alatti alagútrendszer felfedezéséről tett szenzációs bejelentést, amit forráskritika nélkül az Index is átvett.

Pósa Károly helytörténész hat éve vezeti Bácskai diárium című blogját. Mindenről ír, amihez kedve van: a menekültválságról vagy éppen a Star Wars 7-ről. Rajzol, fest, versel, és morog, ha nem tetszik neki valami. Mostanában a felszínesség idegesítette, ezért úgy döntött, lemegy a föld alá, és magával rántja az olvasóit.

A2
Fotó: magyarkanizsa.blogspot.rs

Magyarkanizsa

Tízezres vajdasági kisváros a Tisza partján, a magyar–szerb határtól alig húszpercnyi autóútra. A vidék évezredek óta lakott, a települést több mint kilencszáz éve, 1093-ban említették először írásos emlékek Cnesa néven. A mai városközpont helyén földvár állt, amit középkori térképek is bizonyítanak. A 19. század második felében és a 20. század első éveiben fejlődött a leggyorsabban, ekkor több mint 18 ezer lakója volt. A Trianon utáni betelepítések és az elvándorlás ellenére Szerbiában itt a legmagasabb, körülbelül 85 százalék a magyarok aránya.

Csütörtökön szenzációt tálalt. „Megtalálták a város alatt húzódó alagutat!” – írta. A hírt természetesen én is átvettem, a régi ismeretség alapján megbíztam a forrásban, és nem kételkedtem a sztori hitelességében. 

Pedig csak egy jól felépített, ordas nagy kamu volt, amit velem együtt legalább tízezren bevettek.

  • Az állítólagos alagútban talált latin szövegtöredék („LI...TER ...ES ID, Q... LUNT CRE...T”) a következő figyelmeztetést takarja: „Az emberek szívesen elhiszik azt, amit hinni akarnak.”
  • A nagyobb baj, hogy Gaál Erzsébet nem kutat kriptolingvisztikát, Győrben meg pláne nem.
  • A bizonyító erejű fotókat Pósa az internetről töltötte le a secret tunnel keresőszóval.

Kíváncsi voltam, miért csinálta, felhívtam. „Régen tálalás előtt legalább megkóstoltuk az ételt, de ma már mindenevők vagyunk” – mondta. Nem viccnek, inkább látleletnek szánta a posztot. „Annak, hogy milyen kritikátlanul fogadunk el minden ostobaságot, amit (...) a nyakunkba zúdítanak.” Ezen néhányan megsértődtek, de voltak, akik gratuláltak neki.

„Minden városnak vannak legendái, valamit biztosan rejt a földfelszín, de nem tudjuk, pontosan mit. Pár éve tartottunk egy lakossági fórumot, rengetegen eljöttek, és továbbadták azokat a történeteket, amiket még a nagyszüleikről hallottak. A poszt megjelenése óta rengeteg új címet kaptunk, néhol a téglás boltívet is látni vélték” – mesélte. 

Kanizsa fontos tiszai átkelő volt a középkorban, a földvár védői menekülhettek egy titkos útvonalon a folyóhoz. Egy másik elképzelés szerint a mocsár lecsapolásához kellett építeni egy járatrendszert. Pósa szerint számtalan kérdést kellene tisztázni. 

Miért ágazik három-négyfelé egy jégverem, amit egy kocsma pincéjében találtak?

Módszeres és alapos kutatás még nem volt, ehhez engedélyek, akarat és pénz kell. Mindenesetre a város most megmozdult, a fejleményekből egy dokumentumfilmet is forgatnak, és ha kitart a lendület, a következő írást újra a történelemrovatban fogjuk közzétenni.

Ha már erre járok beugrom

..tényleg ez történt, Palau és Mikronézia szigeteit járva úgy döntöttem, hogy Saipanra is átugrom.

Oszd meg élményeidet!

Oszd meg nyári élményeidet más utazókkal is, tölts fel beszámolót, fotókat!