Piroska
-12 °C
-2 °C

Próbára bocsátották a 'piszkos 14-eket'

2001.11.20. 09:14
A "piszkos 91-ek" ügyeként elhíresült szerzői jogi per első 14 vádlottját a pécsi bíróság egy, illetve súlyosabb esetekben két év próbára bocsátotta. A bíróság szerint a pécsi gazdasági rendőrök indokolatlanul nagy svunggal vetették bele magukat a házkutatásokba.
A Pécsi Városi Bíróság november 15-én egy, illetve két év próbára bocsátotta a "piszkos 91-ek" néven elhíresült ügy 14 vádlottját az 1969-es szerzői jogi törvény alapján. Ha ezidő alatt nem kerülnek újra bíróság elé, technikailag ártatlanok.

Aránytalanul magasnak tartják a szakértői díjat

A 14 vádlott közül kilencet képviselő ügyvéd, Dr. Magyar György az Indexnek elmondta, hogy a bíróság nem szabott ki büntetést, hanem valamennyi vádlottat próbára bocsátotta. Az általa képviselt kilenc embert, akik a nem jogtiszta szoftverek vásárlóiként szerepeltek az ügyben, egy évi próbára bocsátották, a többieket két évi próbára. Az ügyvéd elmondta, hogy felháborítónak és aránytalanul nagy összegűnek érzik a 3,7 millió forintos költséget, melyet a szakértői díj tesz ki. A vádlottak által felkért szakértő és az ügyvéd sem számított fel munkadíjat, mindössze költségtérítést kaptak.

A bírói rendelkezés a 3,7 millió forintra rúgó perköltség felét hárította a 14-ekre. A bíró indoklásában megemlítette a rendőrseg indokolatlanul nagymértékű házkutatás- és nyomozássorozatát a jogsértések társadalomra való veszélyességének alacsony mivoltához képest, valamint a túlzott mértékű szakértői költséget is.

Szoftverkalózok helyett átlagos felhasználók

A fiatalembereket 1771 rendbeli, szerzői jogok megsértése vétségének, illetve bűntettének elkövetésével vádolták. A vád szerint az átlagosnak nevezhető számítógép-felhasználók 1993 és 1998 között - egymással részben kapcsolatban állva - haszonszerzés céljából másolt szoftvereket birtokoltak, használtak, cseréltek, illetve árusították, másolták a programokat, jelentős vagyoni hátrányt okozva ezzel a szoftverek szerzőinek.

A vád szerint a vádlottak megszegték a tettük elkövetésekor hatályos szerzői jogokról szóló 1969. évi törvény első és tizenharmadik szakaszában foglaltakat, továbbá egy szintén 1969-es művelődési miniszteri rendeletet is, s így kerültek szembe a Büntető Törvénykönyvvel, mely három évig terjedő szabadságvesztéssel fenyegeti a vádban foglalt cselekmények elkövetőit. Az azóta hatályba lépett új jogszabályok ennél szigorúbb büntetéssel sújtják a bűnösöket, s ezért a bíróság az eljárás során az elkövetés idején hatályos törvényt alkalmazta.

Utazás aggodalom nélkül?

Utazása előtt sose feledkezzen el utasbiztosításáról!

Kezdje az évet egzotikus körutazással!

Fedezze fel Madagaszkár, Burma, Peru kincseit, Indiát a kelet csodálatos világát.