Miklós
-7 °C
2 °C

Az unió megőrizteti a távközlési adatokat

2006.02.24. 15:36
A minden tagállam által a nemzeti jogba kötelezően átültetendő irányelv 6-24 hónap időrtartamig kötelezővé teszi a kapcsolódási adatok megőrzését. Sok minden mással ellentétben ebben a témában Magyarország éltanuló.

Az Európai Unió 25 tagállamának igazságügyi miniszterei végleges döntést hoztak a telefonos és internetes forgalmi adatok megőrzéséről. Az irányelv szerint a kapcsolódás tényét őriznék, a beszélgetés kezdetén a tartózkodási helyet, a beszélgetés tartalmát azonban nem.

Ezáltal az EU teljes területén minden összeköttetésnek 6-24 hónap közötti időtartamig nyoma marad. Az adatgyűjtés az elképzelések szerint a terroristák és más bűnözők elleni nyomozásoknál lehet a hatóságok segítségére.

Nemet mondott Írország és Szlovákia

Csupán Írország és Szlovákia szavazott a hét elején az irányelv elfogadása ellen, mivel tévedésnek tartják annak jog alapját. A két ország azzal sem értett egyet, hogy a döntéshozatalba az Európai Parlamentet (EP) is bevonják.

Az EP már támogatólag szavazott az irányelvről. Franco Frattini uniós igazságügyi biztos az EU-n belüli biztonság és szabadság terén tett óriási előrelépésről beszélt, amelyet alig négy hónap alatt sikerült elérni.

Ez az első alkalom, amikor az adatvédőket is bevonták a hasonló szabályozás meghozatalába, hangsúlyozta Frattini. Könnyen meglehet, hogy a tagállamok adatvédelmi biztosai erre másként fognak emlékezni.

Nem örülnek az ombudsmanok

Az ombudsmanok október végi brüsszeli rendkívüli ülésükön sem támogatták az elképzelést, miszerint a 450 millió európai polgár mozgását és kapcsolási adatait minden eshetőségre készen hónapokra vagy évekre rögzítsék, hátha egyszer rossz fát tesznek a tűzre.

A német adatvédelmi biztos, Peter Schaar nemrégiben újból hangot adott a szabályozás alapvető problémáival kapcsolatos véleményének, írta a Heise.de híroldal. Schaar szerint az állam a gazdasági szereplők nyakába akasztja a segédseriff feladatait, mivel számukra felesleges adatok megőrzésére kötelezi őket.

Ezen kívül az uniós irányelv jelentős korlátozása a minden gyanú felett álló polgárok magánszférájának és egymás közötti közléseik bizalmas voltának, figyelmeztetett Schaar.

Nálunk évek óta 36 hónapig őriznek

Az uniós szabályozás szerint az összeköttetések adatait őriznék meg, a beszélgetések tartalmát viszont nem. A tagállami jogalkotók számára a kötelező minimális kompromisszum határain belül jelentős eltérések lehetségesek.

Minden tagállamban a távközlési szolgáltatókat törvénnyel kell arra kötelezni, hogy 6-tól 24 hónapig terjedő időszakig őrizzék meg a területükön zajló kommunikáció elektronikus nyomait.

Mint emlékezetes, Magyarországon az elektronikus hírközlésről szóló törvény előírásai szerint 36 hónapig tárolják a mobiltelefonos hívások adatait. Mint korábban az Index megírta, Németországban komoly felzúdulást okozott, hogy a 90 napos tárolási határidőt fél évre növelnék.

Annak idején megírtuk, hogy az Európai Bizottság titkos előterjesztésében a felhasználó mozgásának utólagos rekonstrukcióját is fontosnak tartja. Lapunk arról is beszámolt, hogy bizonyos jelek alapján úgy tűnik, ez ma már szintén megoldott Magyarországon.

Nászút ajándékba!

Esküvőt tervez? Tervezzen velünk, nyerjen wellness nászutat!

Utazás aggodalom nélkül?

Utazása előtt sose feledkezzen el utasbiztosításáról!