Gábor, Karina, Ders
7 °C
21 °C

Szövetségre lépett a BSA a lemezkiadókkal

2003.01.15. 12:29
Az illegális internetes fájlcserélők elleni közös fellépésről írt alá egyezményt az amerikai lemezkiadók szövetsége (RIAA), az üzleti szoftvergyártók szövetsége (BSA) és a számítástechnikai gyártók szövetsége (CSPP) kedden. A szakmai szövetségek által elfogadott terv reményeik szerint új törvények bevezetése nélkül képes védeni szerzői jogaikat.
Az egyezmény értelmében a számítógépgyártók a digitális másolásvédelemről szóló törvény módosítása ellen fognak lobbizni a Kongresszusban - írja a Wired. A törvényjavaslat kiterjesztené a vásárlók jogait, és lehetővé tenné számukra, hogy személyes használatra biztonsági másolatot készítsenek DVD-lemezeikről, vagy hordozható zenelejátszókra másolják kedvenc számaikat.

Véd- és dacszövetség

A lemezkiadók pedig a kormány azon kezdeményezése ellen, lobbiznak, mely a szórakoztatóelektronikai cikkek gyártóit másolásvédelem beépítésére kötelezné. A másolásvédelmi megoldások megnehezítenék a vásárlók számára a zenék és filmek csereberéjét. A hardvergyártók szerint azonban az eljárások kidolgozása és beépítése túlságosan bonyolult és költséges lenne.

Az aláírói által történelmi jelentőségűnek titulált egyezmény aláírása előtti napon egy hacker azt állította a Bugtraq levelezőlistán, hogy a lemezkiadók szövetsége vírusokkal akarja megfertőzni a fájlcserélő hálózatokat, hogy így szerezzen ellenőrzést felettük - írja a The Register. A hírt cáfolta a lemezkiadók szövetsége, mely tavaly még egy olyan törvényjavaslat mellett kampányolt, amely legalizálta volna az efféle támadásokat.

Hackelnek a kiadók?

A szoftverek biztonsági réseinek kitárgyalására szolgáló Bugtraq listára írt levelében a Gobbles nevű hacker azt állította, a RIAA megrendelésére fejlesztettek hálózatfigyelő hidrát. A hidra olyan vírus, amely "mindig újranöveszti levágott fejeit", vagyis hiába tisztítják le egy gépről, a hálózaton át ismét megfertőzi azt és tovább terjed.

"A RIAA néhány hónapja arra kérte fel a Gobbles Security céget, hogy dolgozza ki a kalózkodásellenes szoftverek új generációjának koncepcióját, majd valósítsa meg és terjessze el a szoftvert. Olyan vírus/féreg hibrideket készítettünk, melyek képesek a fájlcserélő hálózatokat megfertőzni és továbbterjedni." - írja Gobbles. "Mielőtt minket megbíztak, mindössze arra voltak képesek, hogy passzívan figyeljék a hálózat forgalmát. A mi eszközünkkel azonban már képesek a szerverek nagy része felett megszerezni az ellenőrzést ezeken a hálózatokon." A levél szerint jelenleg a fájlcserélő szerverek 95 százaléka fertőzött a RIAA szoftverével.

Noha a hidráról szóló hír kacsának bizonyult, Howard Berman képviselő idén várhatóan ismét benyújtja legális hackelésről szóló törvényjavaslatát, melyet tavaly nem szavaztak meg.

Pihenjen Szép kártyával!

Egy kis lazítás Önnek is jár! Íme a Szép kártya elfogadóhelyek.

Választott már utasbiztosítást?

Több mint 50 ajánlat, akár napi 161 Ft-tól!