Piroska
-10 °C
1 °C

Jogi lépések az Echelon ellen

2000.10.19. 15:19
Az Európai Parlament egyik képviselőnője feljelentést tett a német legfelsőbb ügyésznél, illetve a traunsteini és berlini ügyészségen az Echelon lehallgatórendszer ellen. A feljelentés ismeretlen tettesek ellen irányul, akik főként az USA-ban és az Egyesült Királyságban üzemeltetik a hálózatot, illetve a német kormány ellen, amely saját területén megtűri a kémrendszer egyes elemeit.
Ilka Schröder feljelentésében a Duncan Campbell, Florian Rötzer és Antje Endell korábbi jelentésére, megjelent cikkekre, illetve a német kormány képviselőinek nyilatkozataira hivatkozik. A német legfelsőbb ügyész illetékességét a vonatkozó szabványügyi törvényekből vezeti le. Schröder asszony feljelentésében azt valószínűsíti, hogy a jogszabályokat nyilvánvalóan sérti a vélt tettesek által gyakorolt gazdasági kémkedés.

A tartományi ügyészségek illetékessége a tetthelyből következik. A traunsteini ügyészség körzetében van a Bad Aibling környéki, hidegháborúból örökölt titokzatos antennaerdő. A német állampolgárok ellen külföldről szerveződő bűntények pedig a berlini ügyészség alá tartoznak. Ennek kapcsán Schröder az amerikai NSA Fort Meade, Menwith Hill és Morwenstow mellett fekvő létesítményeit említi feljelentésében.

A lehallgatási tevékenység megalapozza azt a gyanút, hogy sérül a német büntető törvénykönyv "bizalmas szóváltásra" vonatkozó paragrafusa (§ 201 StGB). Adatokat tulajdonítanak el, megsértik a levéltitkot, amely pedig a 202 és 202a paragrafusokba ütközik. Ezen kívül illetéktelenül vállalati és üzleti titkokat technikai eszközökkel elemeznek, amit pedig a német büntetőjog a külföldön elkövetett cselekmények esetében is szankcionál.

A német szövetségi kormány büntetőjogi felelőssége is megállapítható, ha nem teljesíti megfelelően a védelmi kötelezettségét a német állampolgárok és vállalatok érdekében. Elvárható volna, hogy megfelelő intenzitással sürgesse a kémkedést végző országokat a megfigyelési tevékenység feladására - véli feljelentésében Ilka Schröder. A kormány ezen kötelessége a német alaptörvény második és tizedik cikkelyéből (információs önrendelkezési jog és szabad távközlés) következik.

Ilka Schröder fellépése nem egyedülálló, Thierry Jean-Pierre francia európai parlamenti képviselő korábban írásban fordult a francia államügyészséghez. Beadványában utalt a polgárok és vállalatok Echelon által elszenvedett sérelmeire. Erre válaszul az ügyészség 2000 májusában előzetes nyomozást indított az ügyben.

A német Zöldek képviselőnője a büntetőfeljelentéssel "egy másik politikai szintre" kívánja emelni az Echelonról folyó vitát. Véleménye szerint az Európai Parlamentben a nem állandó ('fogatlan') bizottságban folyó vita és a titkosítást alkalmazó felhasználók próbálkozásai mellett jogilag is lépéseket kell tenni a magánszféra megsértése ellen.

Ha már erre járok beugrom

..tényleg ez történt, Palau és Mikronézia szigeteit járva úgy döntöttem, hogy Saipanra is átugrom.

Kreuzenstein mesevára

Nézd meg Te is Laczko legújabb fotóit!