Vilma
-8 °C
3 °C

Nyolcmillió forint HÍF-bírság a Matávnak

2003.08.12. 12:31
A Hírközlési Felügyelet Területi Hivatalának Debreceni Irodája nyolcmillió forintos bírsággal sújtja a Matáv Rt.-t a GSM hozzáféréssel biztosított egyetemes szolgáltatása miatt.
A helyhez kötött telepítésű GSM szolgáltatás bevezetésekor a szolgáltató a megfelelő műszaki paramétereket nem állította be, így ez országszerte több mint hatvanezer előfizető számára okozhat hibás működést, többletköltséget, áll a HÍF kommunikációs igazgatóságának közleményében.

Az érintettek nem minden esetben tudnak telefonálni, faxolni, vagy adatátvitelre használni készüléküket. A piacfelügyeleti bírság kiszabását kilenc hónapig tartó műszaki ellenőrzés és egyeztetés előzte meg.

Több tucat bejelentés

Az országban több mint hatvanezren nem a megszokott vezetékes hálózaton keresztül vehetik igénybe a Matáv egyetemes távközlési szolgáltatását, hanem fix telepítésű GSM terminálokkal. Ezek a berendezések az egyes előfizetők lakásában vagy irodáiban elhelyezett kézitáska méretű "kapcsolódobozok", három külön kimenettel a különböző információátviteli szolgáltatások - hang-, fax- és adatátvitel - számára, amelyek három különböző telefonszámmal működnek.

A Hírközlési Felügyelet Területi Hivatalának irodáiba több tucat bejelentés érkezett, melyek nyomán múlt decemberben egy vizsgálatsorozat indult Pécs és Debrecen körzetében, áll a közleményben. Az ellenőrzést a hatóság által meghatározott vizsgálati program szerint a Matáv saját munkatársaival, eszközeivel és módszereivel végezte. A piacfelügyeleti ellenőrzés során a HÍF munkatársai megállapították, hogy a Matáv Rt. nem teljesítette az egyetemes távközlési szolgáltatás részletes műszaki követelményeiről szóló rendeletben foglaltakat.

Nem hárították el a hibát

Később, az ismételt ellenőrzés során részben ugyanazokat a hibákat tapasztalták, mint korábban: a szabályosan elindított távbeszélőhívások nem értek célba, a szabályosan kezdeményezett fax- és adatátviteli hívások nem teljesültek. Az ellenőrzést végző szakemberek viszont arra következtetésre jutottak, hogy a hálózati együttműködési zavarokra léteznek megfelelő műszaki megoldások. A hibák forrása az, hogy a szolgáltató a technológia bevezetése során a műszaki paramétereket nem állította be megfelelően.

A HÍF Debreceni irodájának határozata megállapította, hogy a szolgáltató az ismételt előfizetői hibabejelentések ellenére sem végezte el a megfelelő színvonalú hibaelhárítást és nem valósult meg az országosan egységes működés sem. A Matáv Rt. szolgáltatása több ponton sérti a Hírközlési törvény előírásait és nem felel meg más rendelkezéseknek sem, áll a határozatban. A Matáv Rt.-nek hatvan nap áll rendelkezésre az eljárás során feltárt eltérések teljes megszüntetésére.

Nászút ajándékba!

Esküvőt tervez? Tervezzen velünk, nyerjen wellness nászutat!

Fergeteges Szilveszter

Fantasztikus szilveszteri vacsorával, hajnalig tartó bulikban, ismert sztárokkal töltheti el az év utolsó éjszakáját.