Kornélia
1 °C
14 °C

A HÍF szerint nem tilos a kültéri rádiós internetszolgáltatás

2003.05.15. 11:45
A Hírközlési Felügyelet szakemberei szerint nem tiltja a kültéri internetszolgáltatást a 2,4 GHz-es frekvenciasávon az Informatikai és Hírközlési Minisztérium 6/2003-as rendelete. A minisztérium ellentmondásos tájékoztatást nyújt a rendelet értelmezésével kapcsolatban.
A rádiós internetszolgáltatók tiltakozására reagálva Dr. Deméndi György, az IHM rádiótávközlési főosztályának vezetőhelyettese a HWSW, illetve az Origo megkeresésére a múlt héten azt nyilatkozta, hogy a 2,4 GHz-es frekvenciasávban a berendezéseket áprilisig kültéren is használni lehetett, de áprilistól ezen technológiát csak épületen belül lehet alkalmazni. Deméndi szerint az eddig kiépített kültéri szolgáltatások továbbra is működtethetők, azonban az üzemeltetők már nem bővíthetik ezek kapacitását újabb felhasználók kiszolgálásának érdekében. A főosztályvezető-helyettes úgy vélte, hogy a 3,5 GHz-es sávban lehetne zavartatási problémák és beltéri korlátozás nélküli internetszolgáltatást nyújtani, ám ehhez már frekvenciaengedély szükséges, amit két évvel ezelőtt egy árverés győzteseinek már kiosztottak.

Állítás, cáfolat

A növekvő felháborodás hatására az IHM később közleményben cáfolta, hogy a frekvenciasávok felhasználási szabályainak megállapításáról szóló rendelete korlátozná a rádiós internetszolgáltatást, illetve annak terjedését. A minisztérium szerint "a kérdéses 6/2003. (III.31.) IHM rendeletet az újságírók és a szolgáltatók is félreértelmezték, az ugyanis a 2003. április 1-je előtti helyzetnek megfelelően továbbra is 100 mW eirp teljesítményű kültéri RLAN berendezések használatára ad lehetőséget". A felhasználókat képviselő Netért Egyesület közleménye szerint viszont "a rendeletben félreérthetetlenül benne van az, hogy a 2446,5-2483,5 MHz között a szélessávú adatáviteli alkalmazások kizárólag épületen belül használhatóak. Az IHM illetékese a sajtónak ugyancsak korlátozásokról beszélt: a 2,4 GHz-es frekvenciára vonatkozó korlátozások valóban életbe léptek, s néhány év múlva lesz csak lehetőség arra, hogy -- egy másik frekvencián -- újra szolgáltassanak kültéren az ISP-k." - áll a Netért közleményében. A Netért felszólította az Informatikai és Hírközlési Minisztériumot, hogy "ne magyarázza a rendeletet, hanem javítsa azt ki. Az Internet elérhetőségének megkönnyítése és a valódi versenypiac megteremtése érdekében dolgozza ki a mikrós, ill. Wi-Fi szolgáltatók kormányzati támogatását."

Gaál Zsolt, a vezeték nélküli internetszolgáltatók bejegyzés alatt álló szervezetének tagja az Index érdeklődésére elmondta, hogy a rendeletben komoly ellentmondásokat találtak. Furcsállta, hogy az IHM közleményeiben ugyanúgy ellentmondásokat lehet felfedezni, például a múlt heti reagálásokhoz képest most azt állítják, hogy a rendeleten nem szükséges változtatni, az ugyanis kimondottan a gyártásról és forgalmazásról szól. Gaál mindezek mellett úgy látja, hogy a rendeletben a "kizárólag épületen belüli használatra" mondatot nem nagyon lehetett félreérteni.

HÍF: csak bejelentési kötelezettséget ír elő a rendelet

Az Index ezután a Hírközlési Felügyelethez fordult a rendelet értelmezéséért. Slyuch András, a Hírközlési Felügyelet alelnöke az Index érdeklődésére elmondta: a hatóságnak történő bejelentést követően továbbra is forgalmazhatók a 100 mW eirp teljesítményű kültéri RLAN berendezések, a beltérre történő korlátozás csak a nem bejelentésköteles 10 és 100 mW teljesítményű berendezésekre vonatkozik. A bejelentésköteles berendezések forgalomba hozatala előtt 30 nappal a Hírközlési Felügyelethez kell fordulni, ahol megállapítják, hogy a forgalmazni kívánt eszköz megfelel e a nemzetközi szabványoknak. A kültéri RLAN szolgáltatást nem tiltja a rendelet, mindössze bejelentési kötelezettséget ír elő, méghozzá 30 nappal a szolgáltatás megindítása előtt. Ha a bejelentett szolgáltatás megfelel a jogszabályi feltételeknek, nyilvántartásba veszik, ha nem, hiánypótlást rendelnek el, vagy tiltják.

Kültéri RLAN szolgáltatás indításához a jogszabályoknak megfelelő előfizetői szerződésmintával és általános szerződési feltételekkel kell rendelkeznie a szolgáltatónak. A 2,4 GHz-es sávban internetet szolgáltatóknak fel kell hívniuk az ügyfeleik figyelmét, hogy mivel szabadon használható frekvencián szolgáltatnak, a szolgáltatást nem illeti meg sem kizárólagosság, sem védelem, ezért az egyébként szabályosan működő szolgáltatók is zavarhatják egymást. A Hírközlési Felügyeletnek 30 napon belül kell elbírálnia a kültéri RLAN szolgáltatás indítására vonatkozó kérelmeket. Slyuch félreértésnek nevezte azt is, hogy a már működő kültéri RLAN szolgáltatók számára a rendelet megtiltaná a kapacitásbővítést: elmondása szerint ilyesmiről nincs szó az új jogszabályban, melynek előkészítésében a Hírközlési Felügyelet is részt vett.

Forgalombahozatal, rádióengedélyezés, szolgáltatásbejelentés

Szathmáry Csaba, a Hírközlési Felügyelet piacfelügyeleti főelőadója az Index érdeklődésére elmondta, hogy a rádióberendezéseket Magyarországon először a piacra kell vinni, ez a forgalombahozatal, másodszor a használatát engedélyezni kell, ez a rádióengedélyezés, harmadszor pedig, ha a berendezéssel szolgáltatni akar valaki, akkor a szolgáltatást be kell jelenteni a hatóságnak.

Ami a forgalombahozatalt illeti, ha a forgalomba hozni kívánt rádióberendezés az IHM 6/2003-as rendeletének 4. sz. mellékletében szereplő táblázatban leírtaknak eleget tesz, vagyis harmonizált, azt a forgalombahozó szabadon piacra viheti. Ide tartoznak a feltételeknek megfelelő, beltéren használni kívánt RLAN berendezések. Minden más rádióberendezést, ami nem tesz eleget a már említett táblázatban leírtaknak, vagyis nem harmonizált, be kell jelenteni a hatóságnak. Ide tartoznak a feltételeknek megfelelő, kültéren használni kívánt RLAN berendezések. Rádióengedély viszont sem a beltéri, sem a kültéri RLAN berendezésekhez nem szükséges.

A fentiekből az következik, hogy április 1.-től minden forgalomba hozni kívánt kültéri RLAN berendezést be kell jelenteni a hatóságnak. Az április 1. előtt forgalomba hozott kültéri RLAN berendezések forgalombahozatalát nem kellett és utólag sem kell bejelenteni, továbbá a hivatkozott mellékletben szereplő beltéri RLAN berendezések forgalombahozatalát nem kellett és nem kell bejelenteni a továbbiakban sem. A megfelelő - alapvető követelményeknek eleget tevő - kültéri és beltéri RLAN berendezések forgalombahozatalát a hatóság nem fogja korlátozni. Az RLAN szolgáltatásokat április 1. előtt és után is be kellett és kell jelenteni a hatóságnál. A szolgáltatás nyújtásának a feltételeit, a szolgáltató által benyújtott Általános Szolgáltatási Feltételek tartalmazzák. Az itt leírtak betartása a szolgáltatás elengedhetetlen feltétele - áll a Hírközlési Felügyelet Rádiótávközlési Osztálya által az Index rendelkezésére bocsátott háttéranyagban.