Zalán
6 °C
19 °C

Részesülne a telefondíjból az internetszolgáltató

2001.05.22. 16:08
Az internetkapcsolat telefondíjának megosztását javasolja az egységes hírközlési törvény egyik módosító javaslata, melyet a kormány is támogat. A javaslat nemcsak az internet-hozzáférés telefondíját tenné hatósági árassá, hanem a telefondíjnak az internetszolgáltatót illető hányadát is. A törvénymódosítás megteremtené az ingyenes internetszolgáltatók működési feltételeit, és a fizetős szolgáltatók számára is hasznos, igaz, a telefoncégeknek bevételcsökkenést jelent.
Az informatikai bizottság elnöke, Rogán Antal fideszes képviselő által benyújtott módosító indítvány szövege szerint a miniszter nemcsak az internetszolgáltatás távközlő hálózaton keresztül történő elérésének árát állapítja majd meg, de "e szolgáltatás nyújtása esetén a távközlő szolgáltatás díjának azt a hányadát, melyet a távközlési szolgáltató átad az internetszolgáltatónak." Hatóságilag állapítják meg ezenfelül az egyetemes távbeszélő szolgáltatás előfizetői díját, a jelentős piaci erővel rendelkező szolgáltató által nyújtott szolgáltatások díját, a műsorszóró szolgáltatás díját és az egyetemes postai szolgáltatások árát is.

A módosító javaslatot kedden ismertette Borókai Gábor kormányszóvivő, aki elmondta, hogy a kormány a mérsékelten infrastruktúra alapú versenyt támogatja a szolgáltatás alapúval szemben az egységes hírközlési törvény módosításánál. Borókai szerint az internetszolgáltatások árcsökkenése érdekében a távközlési szolgáltatónak a díj egy részét át kell adnia az internetes szolgáltatónak - tudósított az MTI.

Free és fizetős szolgáltatóknak is jól jön a díjmegosztás

A javaslat lehetővé tenné az ingyenes internetszolgáltatók piaci alapú működését, mivel a telefonköltség megosztásából és a reklámbevételekből fenn tudnák tartani szolgáltatásukat. A bevételmegosztás a fizetős szolgáltatóknak is hasznos, hiszen részesedést kapnak az általuk generált forgalomból. Nyugat-Európa számos országában működik a telefonbevétel megosztása a telefon- és internetszolgáltatók között. Csehországban a telefonforgalmi bevétel 25, Angliában pedig 40-60 százaléka illeti az internetszolgáltatót. Csúcsidőben az angol internetszolgáltató nagyobb részt kap az internetes telefondíjból, mint a telefonszolgáltató.

Internetszolgáltatásba fogna az Index

Az Index tavaly ősszel tett javaslatot a Matávnak ingyenes internetszolgáltatás indításáról, melyre a cég - hivatkozva az akkor még csupán tervezett tarifamódosulásokra - azóta se válaszolt. A javaslat értelmében a telefontársaság átadná telefondíjakból befolyó, az internetezés okán megnövekedett összeg bizonyos százalékát az ingyenes szolgáltatónak, amely ebből az összegből és reklámbevételeiből biztosítja működését. Braun Róbert, az Index vezérigazgató-helyettese szerint a hírközlési törvény elfogadásával megteremtődhet a bevételmegosztásra épülő ingyenes internetszolgáltatás elindításának feltétele. Ehhez persze a telefontársaság együttműködése is szükséges.

A Kiwwi üdvözli a törvénymódosítást

Végvári Orsolya
A Kiwwi nagyon örül a hírközlési törvény tervezett módosításának, mondta el kérdésünkre Végvári Orsolya, a cég ügyvezető igazgatója. Jelenleg az internetes hívások a hazai telefonforgalom 25 százalékát teszik ki, amely a cég szerint még idén 30 százalékra emelkedhet. Végvári Orsolya szerint indokolt lenne az internetes hívásokból befolyó bevételek megosztása, mivel ezek a hívások tipikusan olyan időszakban bonyolódnak, amikor jobbára kihasználatlan a telefonhálózat kapacitása. Végvári Orsolya szerint az internethívások pluszberuházás nélkül hoznak bevételt a telefonszolgáltatóknak, így jogos az internetszolgáltatók bevételmegosztási igénye. A törvény tervezett módosítása az ügyvezető szerint végre elismerné az internetszolgáltatók nagykereskedelmi tevékenységét.

A Matáv jelenleg is tárgyal az internetszolgáltatókkal a bevételek megosztásáról. Információink szerint a cég azt javasolta az internetszolgáltatóknak, hogy fordított elszámolást alkalmazzanak az 51-es körzetszámok forgalmáról. Így tehát a Matáv nagykereskedelmi áron eladná a szolgáltatóknak a telefonkapcsolatot, melyből a szolgáltatók sávos kedvezményt kapnának. Ebből a jutalékból a szolgáltatónak finanszíroznia kéne nyilvántartási és számlázási rendszerének átalakítását, továbbá a tartozások behajtását is. A Kiwwi szerint kivitelezhetetlen a számlázás internetszolgáltatóhoz vitele, különösen az ingyenes szolgáltatók esetében.

Mint azt az ügyvezető kérdésünkre elmondta, a Kiwwi jelenleg két bevételi forrással rendelkezik: Voice-over-IP, vagyis internetes beszédforgalmi szolgáltatásának jelenleg 1500 kis és közepes vállalat előfizetője, továbbá bevétele származik az ingyenes internetszolgáltatáson futó reklámokból is. Így azonban rövid távon nem finanszírozható az internetszolgáltatás, ezért a cég célja, hogy középtávon megállapodást kössön a Matávval az árbevétel megosztásáról.

A bevételmegosztásról szóló módosító javaslatot csütörtökön tárgyalja az Országgyűlés informatikai bizottsága. A Matáv egyelőre nem kommentálja a javaslatot.

Távközlő, nem távbeszélő
Hatósági áras lenne a kábeltévés internet is?
A módosító javaslat a törvény meghatározásait is pontosítaná. Az első törvényszövegben ugyanis a "távbeszélő hálózat" kifejezés szerepel, ezt "távközlő hálózatra" változtatná a javaslat. Így tehát a módosított törvény a következőképpen definiálná az internetszolgáltatás elérését távközlő hálózaton keresztül: "olyan szolgáltatás, amellyel a felhasználó a távközlő hálózat végpontján csatlakoztatott végberendezésével a távközlő hálózaton át csatlakozhat az internethez abból a célból, hogy az internetszolgáltatótól adatátviteli szolgáltatást vegyen igénybe".

A törvény definíciói értelmében távközlési hálózat a következő: "átviteli rendszerek és - ahol ez értelmezhető - a hálózatban a hívás irányításra szolgáló kapcsoló berendezések, továbbá más erőforrások, melyek jelek továbbítását teszik lehetővé meghatározott végpontok között vezetéken, rádión, optikai vagy elektromágneses közegen."

A probléma csak az, hogy a fenti definíció többek között a kábeltévé-hálózatokat és a rádiótelefon-hálózatokat is fedi, így aztán a szövegből arra is következtethetnénk, hogy a kábeltévés és a mobil internetet is hatósági árassá kívánják tenni.

Tavaszi hosszú hétvégék

Töltse az ünnepeket külföldön! London, Párizs, Róma városnézés, olasz hajóút.

Választott már utasbiztosítást?

Több mint 50 ajánlat, akár napi 161 Ft-tól!