Piroska
-10 °C
1 °C

Mobilizálódott a Google Maps

2005.11.08. 10:30
Eddig csak számítógépen, mostantól mobiltelefonokon is használható a keresőcég térképe - egyelőre csak az Egyesült Államokban. A Google ingyen adja a szoftvert, de az adatátvitelért fizetni kell a szolgáltatóknak.

Még egy év sem telt el az ingyenes, kereshető online térkép, a Google Maps megjelenése óta, és a Google máris bejelentette: az Egyesült Államokban mobiltelefonokon is elérhető a szolgáltatás. #alt# A letölthető Google Local for mobile (GLM) nevű alkalmazás legalább száz kereskedelmi forgalomban kapható mobiltelefonon fut, alkalmas két tetszőleges pont közötti útvonal meghatározására, lehet vele a Google adatbázisában szereplő éttermekre-szállodákra keresni, a kiválasztott utcarészek nagyíthatók, és a Google Maps-hez hasonlóan a felhasználó itt is kiválaszthatja, hagyományos utcatérképet vagy műholdas fotót szeretne-e látni.

A GLM bolondbiztos: zöld rombusz jelzi a kiindulópontot, piros a célt, sárga azokat a helyeket, ahol el kell kanyarodni, és a két pont közötti távolságról is tájékoztat a rendszer - akárcsak nagytestvére, a Google Maps.

Palmon nem megy

A mobiltelefonokra költöztetett térkép a legtöbb új készüléken működik, köztük az LG, a Motorola, a Nokia, a Samsung, a Siemens és a Sony Ericsson modelljein - gyakorlatilag minden olyan telefonon, amely támogatja a Javát vagy a Qualcomm által kifejlesztett BREW platformot. Éppen ezért nem használható viszont jó néhány olyan, Amerikában népszerű készüléken, mint a Palm vagy a BlackBerry.

Ami a Google-t illeti, a szolgáltatás ingyenes, a cég nem kér pénzt sem az alkalmazásért, sem az alapját képező adatbázis használatáért, és - legalábbis egyelőre - hirdetések sem idegesítik a felhasználót. Mivel azonban a GLM webes felületen fut, a mobiltulajdonosok kénytelenek valamilyen netes adatátviteli csomagra előfizetni szolgáltatójuknál, hacsak nem akarnak letöltött bitenként fizetni a térkép használatáért. Az Egyesült Államokban az ilyen csomagok 10-25 dollárba (2-5000 forint) kerülnek havonta.

Ha már erre járok beugrom

..tényleg ez történt, Palau és Mikronézia szigeteit járva úgy döntöttem, hogy Saipanra is átugrom.

US Virgin Islands

Sosem láttál még ilyen gyönyörű helyet!