Vince, Artúr
-11 °C
-1 °C

Fájlcsere: felhasználók a célkeresztben

2002.07.19. 12:33
A lemezipar júniusban újabb arcvonalat nyitott a nem létező CD-vásárlókért folytatott háborúban. A fájlcserélő szoftvereket fejlesztő cégek és helyi hálón működő médiaszerverek után a csereberében részt vevő egyéneket citálják bíróság elé.
A júzerek a fordulat hírére páni félelemtől sikoltva törölték le mp3-gyűjteményeiket, többen nagy mennyiségű írott CD-t ástak el kertjükben az eperültetvény alatt. Valójában azonban nem ez történt.

Az amerikai lemezipari szövetség, a RIAA kártérítési perekkel igyekszik sarokba szorítani a fájlcserélő szoftvereket terjesztő cégeket. A szervezet hasonló módon presszionálja azokat a vállalatokat, amelyek akár helyi akár világhálózati szinten engedélyezik munkavállalóiknak a fájlcserét. A RIAA többször hangoztatta: példaképe a BSA.

A zene megöli a hálót

A népszerű warezüldöző akciócsoport hagyományos eszköztára mellé a lemezkiadók ugyanakkor tömegpusztító fegyvereket is beszerezhetnek. Efféle kísérlet volt, amikor az Overpeer nevű cég Eminem új albumának megjelenését követően a közkedvelt fehér rapper cinkelt mp3-aival árasztotta el a fájlcserélő rendszereket. A Dél-Korea második legnagyobb ipari oligarchiája által alapított Overpeer többek között az Universal alkalmazásában olyan fájlokat terjeszt, amelyek a megfelelő információkat tartalmazzák, megfelelő méretűek és az éneklés egy adott (nagyon korai) pontján végtelen loopban kezdik ismételni magukat.

Az amerikai törvényhozás egyrészt mindezt utólag is legitimálhatja, emellett előfordulhat, hogy a denial-of-service támadások végrehajtásának jogát megszavazza. A logikus sor egyébként az internet betiltásával folytatódik és azzal, hogy a középkorba való visszatérést beveszik az alkotmányba.

Digitális izlésszakadék

A RIAA eddig ritkán keveredett közvetlen konfilktusba potenciális fogyasztóival. Évekkel ezelőtt elkoboztatták egy oklahomai egyetemista személyi számítógépét, illetve letiltattak harmincezer felhasználót a Napsterről.

A Jupiter Media Metrix felmérése szerint azok, akik intenzíven rákattantak a fájlcsereberére, több CD-t vásárolnak, mint bárki más. A lemezeladások mindezek ellenére csökkennek - a szakértők (egyetemi oktatók) szerint azért, mert a nagy kiadók főként rossz zenével próbálkoznak.

A forradalmi védhetetlenség

A Xerox Palo Alto-i kutatóközpontjában titkos vizsgálatok megállapították: a Gnutella rendszereken a fájlok kilencven százaléka a felhasználók tíz százalékától származik. Ez talán tömeges felhasználóellenes akcióra bátorítja a RIAA-t - bár némi kognitív feszültséggel fenyeget az üzleti terv "ki fizet kinek" fejezetében.

Fred von Lohmann, az Electronic Frontier Foundation digitális polgárjogi szervezet jogásza úgy vélte, bíróság előtt megvédeni a fájlcserén kapott magánszemélyt meglehetősen kilátástalan dolog. Lohmann nemkülönben azt is vélte, hogy az egyéni ügyek tömege új eséllyel kecsegtetne az ügyek kimenetelének megfordítására.

Paphos képekben

Ciprusi fotók, fantasztikus élmények. Nézd meg most!

Kreuzenstein mesevára

Nézd meg Te is Laczko legújabb fotóit!