Árpád
-1 °C
9 °C

Murdochék felháborodtak a BBC 2.0-n

2006.04.28. 11:00
Nem mindenki biccentett elismerően, mikor a minap a BBC bejelentette, online közösségépítő szolgáltatást kíván indítani. A piacot ugyanis az a MySpace vezeti jelenleg, mely a Murdoch-birodalom része. Nos, innen érkezett - reakció gyanánt - egy csokornyi felháborodás.
A napokban még büszkén jelentette be a BBC vezetője, hogy többek közt közösségi webkettes szolgáltatásokat kívánnak indítani. A brit médiatársaság célja, hogy új internetes szolgáltatásaival visszahódítsa a fiatalabb közönséget. Az elsőre impozánsnak és pozitívnak hangzó új irányelvek azonban nem voltak ínyére mindenkinek.

A történethez hozzátartozik, hogy tavaly nyáron az egyik legnagyobb médiamágnás, Rupert Murdoch cége, a News Corp. felvásárolta a MySpace-t. Az iWiW-hez hasonló online közösségépítő szolgáltatás (social network) azóta messze megelőzve versenytársait már 70 millió körüli felhasználói bázissal büszkélkedhet.

Erre a megszerzett piaci pozícióra jelenthet veszélyt a BBC új tervcsomagja, melynek része egy MySpace-szerű közösségépítő szájt. A Murdoch-birodalomhoz tartozó News International vezérigazgatója nem is késlekedett a reagálással: "szembetűnően kereskedelmi ambíciókat dédelget" a BBC, melynek célja egy "digitális birodalom" kiépítése.

James MacManus azt is hozzátette, hogy mindez azért baj, mert a többmilliárd font közpénzből gazdálkodó BBC ezzel a lépésével tönkreteheti a kereskedelmi alapokon épülő digitális média fejlődését. "Közpénzből csinálják. Ez mérhetetlenül felháborító" - méltatlankodott MacManus.

Murdochék nem is elégszenek meg egy "szóbeli figyelmeztetéssel". MacManus a sajtóval azt is közölte, a brit kormánynál fognak közbenjárni annak érdekében, hogy független felügyelőt nevezzenek ki a BBC fölé.

Élcelődés a versenyre gyúró közszolgálatin

Ezek után nem meglepő, hogy a Murdoch-birodalom két brit lapja, a Times és a Sun is meglehetősen cinikusan írt a BBC terveiről. A Times újságírója, Dan Sabbagh például a BBC vezetőjéről azt írja: Thompson úr, úgy tűnik, megszállottjává vált a fiatal közönségnek, és magával hozta emlékeit azokból az időkből, mikor még a Channel 4 vezérigazgatója volt. A BBC-főnök 'tanulni szeretne a videójátékok világától' - attól a közegtől, mely rettenetes filmeket produkált melléktermékként, élcelődik Sabbagh, aki nem habozik megadni a kegyelemdöfést sem: "hogy ez mit jelent, nem lehet tudni, jóllehet a társaság állítja, nem tervezi, hogy felcsap számítógépes játék-gyártónak."

A szintén News International-tulajdonban lévő Sun is éllel ír a BBC terveiről, többek közt azzal vádolva a közmédiát, hogy egyszerűen le akarja másolni a MySpace-t. Az ügynek tehát biztosan lesz folytatása, bár a BBC vezérigazgatója egyelőre nem kívánta kommentálni a rivális médiabirodalom kifakadását.

US Virgin Islands

Sosem láttál még ilyen gyönyörű helyet!

Ha már erre járok beugrom

..tényleg ez történt, Palau és Mikronézia szigeteit járva úgy döntöttem, hogy Saipanra is átugrom.