Murdoch fia a BSkyB élén

CNN
2003.11.03. 22:28
A British Sky Broadcasting Group hétfőn közölte, hogy Rupert Murdoch fiát James Murdochot nevezte ki vezérigazgatónak. Az ausztrál médiamogul 30 esztendős fia annak ellenére került a cég élére, hogy a befektetők ellenezték kinevezését.

Az apa cége, a News Corp. 35,4 százalékos részesedéssel rendelkezik a brit műholdas tévétársaságban, amelynek igazgatótanácsát Rupert Murdoch elnökli.

A BSkyB részvényesei azért ellenezték az ifjabb Murdoch kinevezését, mert úgy gondolták, hogy az megingatná a cég függetlenségét. A cég mintegy negyedét birtokló Association of British Insurers annak a gyanújának adott hangot, hogy James Murdoch kinevezés érdekében készülnek kibővíteni a igazgatótanácsot. A BSkyB engedve az aggodalmaknak Lord Jacob Rothschildet nevezte ki az igazgatótanács elnökhelyettesévé.

James Murdoch Tony Ballt követi a BSkyB vezérigazgatói székében. A szaksajtó szerint főként Ballt dícséri, hogy a tévétársaság a digitális adásra történt 1998-as átállás után idén augusztusban először nyereséges volt.

A BSkyB fizetős tévészolgáltatása hétmillió előfizetővel rendelkezik és az angol Premier League élő közvetítéseinek kizárólagos jogtulajdonosa.