Mária
-7 °C
3 °C

Diák segített a tanácstalan FBI-nak

2000.06.16. 14:05
Mióta a 19 éves svéd Jonathan James megmutatta az FBI-nak az ILOVEYOU vírus írójához vezető nyomot, a félénk stockholmi középiskolás fiúra újságírók hada akaszkodik. Az interjúadás helyett ő azonban inkább az iskolai vizsgáival foglalkozna, hogy később jogot tanulhasson.
A veszélyes ILOVEYOU vírust szétküldő fülöp-szigeteki hacker megtalálásához az amerikai szövetségi nyomozók egy svéd középiskolás segítségére szorultak. Jonathan James egyébként úgy véli, az FBI már igazán beletanulhatott volna a munkába.

Jonathan Melissával kezdte

A szövetségi nyomozóhivatal 1999-ban hívta fel először Jamest, miután a 19 éves srác felderítette a Melissa vírus szerzőjét, igaz ezt a teljesítményt az FBI máig nem ismerte el. ,,Na persze, ki vallana be ilyesmit szívesen. Voltaképpen ez is az ő feladatuk lett volna" - véli Jonathan.

Jonathan inkább jogot tanulna
Az első telefonhívás alkalmával a nyomozók még meglehetősen lekezelően beszéltek vele. De erről gyorsan leszoktak, miután a fiú cserében a vezetéknevükön szólította őket.

A Melissa vírus körüli médiafelhajtásra emlékezve Jonathan először visszautasította az FBI kérését, hogy segítsen megkeresni a világ számítógépeit elárasztó ILOVEYOU vírus íróját. "Először azt gondoltam, ez alkalommal találják meg ők egyedül a vírus küldőjét. De aztán vasárnap volt egy kis időm" - indokolja gyors elhatározását Jonathan.

A programozási stílusról jött rá

Különösen az késztette a közbelépésre, hogy egy svéd informatikus szakértő egy német diákot gyanúsított a vírus megírásával. A fiú néhány órán belül tájékozódott a hackerek különböző programozási stílusáról, és ezek fényében vizsgálta a vírus felépítését.

Egy nappal később a Washington Post amerikai kormányhivatalok információira hivatkozva jelentette, hogy James perdöntő nyomra bukkant. 24 órával később Manilában őrizetbe vették azt a 24 éves fülöp-szigeteki informatikus hallgatót, aki vizsgamunkaként hasonló vírust eszkábált össze.

Az ILOVEYOU vírus május elején világszerte a számítógépek millióit bénította le, és több milliárd dollárok kárt okozott. Robert M. Smith amerikai biztonsági szakértő szerint ugyan sok informatikus szakértő részt vett a vírus szerzője utáni hajszában, de James volt közöttük a legeredményesebb. "Jonathan néhány különösen fontos fogódzóra hívta fel a figyelmünket, és ha nem segített volna, csak napokkal később azonosíthattuk volna be a fickót" - mondta Smidt.

A franci nő nem akart elmenni

A siker utáni hetekben a világ minden tájáról 150 riporter kerekedett fel, és indult útnak a fiú családja Uppsala egyetemi város közelében, vidéki környezetben fekvő házához. Néhány újságíró különösen makacs volt - meséli Jonathan. A francia televízió riporternője egyik reggel 9.30-kor ütött rajta a bejárati ajtónál. "Csak boxeralsó volt rajtam, de a hölgy nem akart elmenni, egyszerűen leült a kanapéra és délig nem szabadultunk meg tőle."

A svéd diák nem tervezi, hogy biztonsági szakértőként munkát vállalna az FBI-nál. "Szívesebben vagyok a magam ura, szeretem eldönteni mivel foglalkozom." Ezért néhány barátjával számítógépes biztonsági céget alapítottak. De Jonathan már a kilencedik születésnapja óta arról álmodik, hogy egyszer jogot hallgathat. Szerinte ezt elég hasznos volna kombinálni az informatikai ismereteivel.

Nászút ajándékba!

Esküvőt tervez? Tervezzen velünk, nyerjen wellness nászutat!

Év végi utazás

Ajándékozzon utazást, töltse a karácsonyt és a szilvesztert külföldön!