Simon, Szimonetta
1 °C
12 °C

Gyerekekkel bővül az internetezők tábora

2003.10.03. 09:03
Az internetet használó gyerekek száma Európában egy év alatt hárommilló fővel bővült. A Nielsen/Netratings piackutató cég frissen kiadott tanulmánya szerint a kontinensen összesen 13,1 millió gyermek- és fiatalkorú internetezik.
Az egy év alatt bekövetkezett bővülés így eléri a 27 százalékot. A legnagyobb, 58 százalékos növekedést egyébként Nagy-Britannia könyvelheti el, a jelenlegi kereken 4,5 millió 18 év alatti felhasználóval, míg Németországban 3 millió, Franciaországban 1,5 millió a korosztályban az internetezők száma.

A Nielsen/Netratings tanulmánya kitér arra, hogy a 13,1 millió online fiatal között 4 millióra tehető a 12 éven aluliak száma. A családok ugyanis gyakrabban használják az internetet, jelentette ki az MSNBC-nek Tom Ewing, a piackutató cég munkatársa.

Rásegít a szélessáv

Meglátása szerint a fenti számok alakulása összefügg a szélessávú hozzáférések elterjedésével. A szülők ugyanis valószínűleg inkább hajlanak megengedni gyermekeiknek az internet használatát, ha nem kell aggódniuk a percdíjak miatt.

Az elmúlt évben egyébként különösen a 12 év alattiak korcsoportjában volt jelentős bővülés megfigyelhető. Ebből Tom Ewing arra következtet, hogy bővülhetett a szülők által biztonságosnak tartott internetes oldalak köre is.

Nem szabad ugyanakkor elfeledkezni a gyererekre leselkedő veszélyekről sem. Európában és a tengerentúlon a rendőrség és gyermekvédelmi szervezetek arra figyelmeztetnek, hogy a pedofilok az internetet használják a gyerekek becserkészésére. A múlt héten a Microsoft erre hivatkozva jelentette be, hogy bezárja 28 országban az MSN csevegőszobákat.

A fájlcserélő is érdekes

Jelenleg sok gyerek látogat felnőttek számára készülő weboldalakat is. 18 év alatt az egyik legfontosabb oldalnak számít a Neopets.com, de az ötödik helyre feljött a Kazaa fájlcserélő börze is.

A gyerekek által látogatott első tíz weboldal között található még a Google, O2, Lycos, About.com és a Gator. A felmérést brit, német, francia, olasz, holland, spanyol, svéd és svájci gyerekek bevonásával végezték.

Nászút ajándékba!

Esküvőt tervez? Tervezzen velünk, nyerjen wellness nászutat!

Pihenjen Szép kártyával!

Egy kis lazítás Önnek is jár! Íme a Szép kártya elfogadóhelyek.