Fábián, Sebestyén
-12 °C
-3 °C

Ingyennet a szegényebb svédeknek

2004.03.17. 15:36
Egy előkészítés alatt álló svéd törvényjavaslat készítői azt szeretnék elérni, hogy a szegényeket támogató szervezetek a támogatottaknak számítógépet és internetes előfizetést vásároljanak.
Az internetes hozzáférés a méltó lakhatással egyező fontosságú alapjog, állítja a svéd igazságügyi tárca mellett működő egyik munkacsoport tanulmánya.

A kezdeményezés célja a svéd társadalomban jelentkező digitális szakadék csökkentése. A különleges segéllyel az internet korába léphetnek a bevándorlók és szegények, nők és idősek. Az előterjesztéssel komolyan foglalkozik a kormány, írta svéd sajtóértesülésekre hivatkozva a BBC.

Nemzetközi határozat

A svéd modell előkészítése nyomban az ENSZ informatikai társadalomról rendezett nemzetközi konferenciája (World Summit on the Information Society) után megkezdődött. A tanácskozás céljai közé tartozott az internet és más kommunikációs technológiák politikai, gazdasági és társadalmi hatásának elemzése.

A decemberi konferencia záróhatározata kimondja, hogy az internet globális eszköz, nem pedig a művelt számítógépes rétegnek fenntartott terület.

A legtöbb ember offline él

A határozatok és akciótervek ambiciózus terveket tűztek ki annak biztosítására, hogy a világ lakosságának felét 2015-ig elérje az elektronikus kommunikáció valamely formája. Jelenleg ugyanis az emberiség 90 százaléka offline tengeti életét.

Talán többet is tehetnénk, jelentette ki Carin Jamtin svéd fejlesztési miniszter a nemzetközi konferencián. Megfigyelők szerint ha a svéd kormány elfogadja a minisztérium munkacsoportjának javaslatát, az egyértelmű igazolása volna annak, hogy komolyan támogatják az informatika alkalmazását az elesett rétegek felzárkóztatására.

Visszatérés a paradicsomba

Egy újabb kaland előszobájába léptünk, mikor kis kocsink megindult Christchurch felé.

Ha már erre járok beugrom

..tényleg ez történt, Palau és Mikronézia szigeteit járva úgy döntöttem, hogy Saipanra is átugrom.