Mária
-7 °C
3 °C

Online tüntettek a T-Online ellen

2005.08.13. 13:32
A legnagyobb magyar netszolgáltató a múlt héten közölte: szerződést bont ötven ügyfelével, akik a szokásosnál több adatot töltöttek le a netről. A valodi.hu webportál tiltakozásul fájlletöltéses demonstrációt hirdetett péntek estére, ami a szervezők szerint sikeresen, fegyelmezetten és kulturáltan zajlott. Lehet, hogy lesz folytatás.

A péntek este szokásoshoz képest legalább 1 - 2,5 terabájtnyi extra adatforgalmat generáltak azok a netezők, akik fájlletöltéssel tüntettek péntek este a T-Online ellen. Az akciót a valodi.hu webmagazin szervezte tiltakozásként amiatt, hogy a szolgáltató a múlt héten bejelentette: szerződést bont ötven olyan ügyfelével, akik az átlagosnál több adatot töltöttek le a netről, és ezzel a T-Online szerint több millió forintos kárt okoztak a cégnek.

A polgári engedetlenségi mozgalomként meghirdetett akció egyik szervezője, aki Wintermute nicknéven tevékenykedik, elmondta: a közös letöltés péntek este hatkor indult, és szemmel látható nyomot hagyott a netes adatforgalmat figyelő Budapest Internet Exchange (BIX) grafikonjain.

#alt#
A BIX által mért pénteki forgalom a két piros vonal között. Hiba a Mátrixban: az esti tízes puklit tessenek figyelni.

Bináris figyelmeztetés

A valodi.hu aktivistái a hét közepén arra kérték a T-Online előfizetőket, hogy péntek este hat órától töltsenek le a netről egy figyelmeztetes.bin nevű, 2 gigabájtos fájlt, remélve, hogy a szolgáltatónál érzékelhető megnövedett adatforgalom jobb belátásra készteti a nagyletöltőit kiebrudaló céget. A fájlt eredetileg a valodi.hu szerverén tárolták, de az akcióhoz időközben csatlakozó önkénteseknek hála végül összesen nyolc helyről lehetett letölteni, és a BitTorrent fájlcserélő hálózatra is fölkerült.

A dugó és az esetleges szerverleszakadás elkerülése miatt a letöltés nem egyszerre indult: minden résztvevő hasra ütéssel választott magának egy számot 1 és 180 között, és péntek este hat órát kiindulásnak véve a választott számnak megfelelő percben kezdett tölteni - aki tehát 90-et mondott, az fél nyolckor kattintott a fájlra. Az elővigyázatosság ellenére volt olyan tükörszerver, ami nem bírta a terhelést, és összeomlott, mondta Wintermute.

Fegyelmezetten, kulturáltan

"Sikerült mozgósítani a kritikus tömeget, tehát részünkről az akciót sikeresnek tekintjük" - közölte Wintermute, aki civilben programozó, és Gibson Neurománc című regényéből kölcsönözte nicknevét. A valodi.hu társalapítója nem tudja, pontosan hányan töltögettek péntek este tiltakozásképp, de elégedett a tüntetéssel.

"Az összegyűlt tömeg fegyelmezetten, kulturáltan viselkedett, egyetlen fórumbejegyzést sem kellett kimoderálni, és az indulatok sem szabadultak el" - festette le hangulatot Wintermute, és hozzátette: az ügynek nincs vége, elképzelhető, hogy nemsokára a mostaninál sokkal "koncentráltabb, fókuszáltabb" akcióra is sor kerül. Most viszont a valodi.hu-n arra kérik a látogatókat, ne töltsenek tovább, és akinél még elérhető a figyelmeztetes.bin, az is szedje le a fájlt a netről.

Nem bűn

"Legjobb tudomásunk szerint semmi nem történt, ami bűncselekmény elkövetésére gyanút adna, tehát a magyar internetes közösség bebizonyította, hogy képes arra, hogy érdekeinek védelmében a hatályos jogszabályok betartása mellett fellépjen" - mondta a szervező.

Korábban dr. Szilágyi Károly szakjogász azt mondta az Indexnek, hogy egy hasonló akció polgári jogi szempontból teljesen védhető, és a szervezők, illetve a letöltők büntetőjogilag is csak akkor lennének felelősségre vonhatók, ha a töltögetés a közüzem megzavarását tiltó törvénybe ütközne, erről azonban szerinte nincs szó.

A BIX ügyeletese szombat délelőtt nem akart megjegyzést fűzni a péntek esti adatforgalom-növekedéshez. A T-Online sajtóosztálya elérhetetlen volt.

Ha már erre járok beugrom

..tényleg ez történt, Palau és Mikronézia szigeteit járva úgy döntöttem, hogy Saipanra is átugrom.

Paphos képekben

Ciprusi fotók, fantasztikus élmények. Nézd meg most!