Vince, Artúr
-11 °C
-1 °C

Mobilról irányítható az internetes konyha

2003.04.01. 14:54
Bedrótozott konyhát mutat be áprilisban az internetre kapcsolt háztartási eszközök fejlesztésére és népszerűsítésére létrejött Internet Home Alliance csoport. Az összekapcsolt eszközökből álló robotkonyhát mobiltelefonról is vezérelhetik a felhasználók, így pont addigra készül el a vacsora, mire hazaérnek.
A konyhaberendezést egy internetre kapcsolt Whirlpool Polara hűtő/sütőberendezés, az Icebox felhajtható monitoros konyhai szórakoztató rendszere, az IBM integrációs szoftvere, egy HP nyomtató, a Sears és Roebuck vevőszolgálata, valamint a Peapod online zöldség-gyümölcs áruház szolgáltatásai alkotják - írja a News.com.

Tesztelőket keresnek

A robotizált konyhát az áprilisi orlandói Konyha- és Fürdőszobaipari Vásáron mutatják be a nagyközönségnek. Jelenleg is folyik a húsz Boston környékén lakó család kiválasztása, akiket az új berendezés tesztelésével bíznak majd meg. A tesztek értékelését decemberben készíti el a szövetség, melynek többek között a HP és az IBM is tagja.

A konyha tesztelői úgy állíthatják majd be a hűtő/sütőt, hogy előbb hidegen tartsa, majd vacsorára megsüsse az ételt. Ha késnének a családtagok a vacsoráról, könnyen átállíthatják a sütési időt az interneten, vagy akár mobilon keresztül is. Mobiljukról lekapcsolhatják a sütőt, de recepteket is kereshetnek a neten, melyeket később kinyomtathatnak az otthoni printeren.

Vonzó piac

Noha a technológiai cégek korábban nem foglalkoztak a konyha számítógépesítésével, inkább a laptopok és játékgépek divatos piacára koncentráltak, újabban egyre több gyártó tekinti ezt az új területet potenciálisan kiaknázható aranybányának, mely szinte korlátlan fejlesztési lehetőségeket kínál - írja a News.com. A gyártók arra számítanak, hogy a vevők hajlandóak olyan termékeket vásárolni otthonaikba, amelyek megkönnyítik és hatékonyabbá teszik a napi teendőiket, mint például a főzés, vagy a mosás.

A Microsoft is elkezdett az intelligens konyhai berendezések piacára fejleszteni, Bill Gates a legutóbbi Comdex kiállításon intelligens hűtőmágneseket és ébresztőórákat ígért a népnek. Az LG Electronics multimédiás hűtőszekrényét pedig már egyes számítógépboltokban is árulják. A készülék recepteket tárol, ellenőrzi a saját karbantartására vonatkozó adatokat, továbbá üzeneteket is lehet rajta hagyni a család többi tagjának.

Oszd meg élményeidet!

Oszd meg nyári élményeidet más utazókkal is, tölts fel beszámolót, fotókat!

Ha már erre járok beugrom

..tényleg ez történt, Palau és Mikronézia szigeteit járva úgy döntöttem, hogy Saipanra is átugrom.