Piroska
-10 °C
1 °C

Drágább lett a Linux név

2005.08.22. 12:13
A korábbi bejelentésnek megfelelően emeli a Linux márkanév kereskedelmi célú hasznosításának díját a márka védelmével megbízott intézet. A "Linux" kifejezés kereskedelmi használatáért régóta díjat kell fizetni, a fizetendő összeg viszont mostanáig csupán egyszeri 500 dollár (100 ezer forint) volt.

A Linux Mark intézet (LMI) korábbi bejelentésének megfelelően emelkedtek a Linux márkanév használatáért járó díjak. Elsőként 90 ausztrál cég kapott levelet, amelyben 2-5 ezer ausztrál dollár (302-755 ezer forint) befizetésére szólítják fel őket.

Ez az összeg akkor esedékes, amennyiben úgy döntenek, hogy tovább kívánják használni a márkanevet. Várhatóan további országokban is készülőben vannak a hasonló levelek, írta az osztrák Der Standard napilap.

Szabad szoftver és a tejelés

Ezt az eljárást nem fogadják mindenhol lelkesen, így a nyílt forráskódú közösségen belül is megszólaltak a kritikus hangok. Ezen vélemények szerint érthetetlen, hogyan lehet egyik kézzel a szoftveres szabadalmak ellen küzdeni, miközben a "Linux" név után díjakat és illetékeket követelnek.

Ezzel szemben az LMI úgy véli, hogy lehetetlen a márka védelmének biztosítása, ha nem követelnek pénzt a használatáért. A Linux márkához fűződő jogokkal 1997 óta a mozgalmat indító Linus Torvalds rendelkezik. Az LMI-t a programozó bízta meg a márka kezelésével.

A "Linux" kifejezés kereskedelmi használatáért már azóta díjat kell fizetni, a fizetendő összeg viszont mostanáig csupán egyszeri 500 dollár (100 ezer forint) volt. Az árak megemelését a márkavédelemmel kapcsolatos költségek meredek emelledése indokolja, közölte az LMI.

Ha már erre járok beugrom

..tényleg ez történt, Palau és Mikronézia szigeteit járva úgy döntöttem, hogy Saipanra is átugrom.

Oszd meg élményeidet!

Oszd meg nyári élményeidet más utazókkal is, tölts fel beszámolót, fotókat!