Timót, Xénia
-4 °C
2 °C

Linuxos szakértőt vett a Microsoft

2005.06.17. 17:14
A nyílt forráskódot eddig keményen kritizáló Microsoft most felvett egy linuxos kulcsfigurát, hogy a segítségével továbbképezze a fejlesztőit.

Daniel Robbins, a nyílt forráskódot használó programozói közösség egyik ismert figurája május óta dolgozik a Microsoftnál, de eddig sikerült eltitkolnia a váltást. Persze a linuxos guru nem dobta félre az elveit az óriáscég állásajánlata miatt, és kizárólag a nyílt forráskódú projektekben használt fejlesztési, tesztelési és megvalósítási módszerek oktatásával foglalkozik. Magyarán azt mutatja meg a Microsoft világába bezárt programozóknak, hogy a legfőbb ellenségüknek tekintett Linux hogyan készül.

Daniel Robbins a Gentoo Linux társalapítója és volt vezető tervezője. A Cnet informatikai szaklap szerint a Gentoo azért népszerű Linux-változat, mert könnyen hozzáigazítható a különféle igényekhez. A Netcraft legfrissebb statisztikái szerint az elmúlt fél évben majdnem megduplázódott a Gentoo Linuxon futó webszerverek száma.

Enni kell

Ulrich Plate, aki továbbra is a Gentoo Linux-projekten dolgozik, egyáltalán nem aggódik Robbins munkahelyváltása miatt. Ilyesmi gyakran előfordul, mondja a szakértő, hiszen a linuxos projekten dolgozó programozók nem kapnak pénzt a munkájukért. A fejlesztők azért jelentkeznek a nagy cégek állásajánlataira, mert valahogyan el kell tartaniuk családjukat.

Vannak persze, akik jól ismerik a Microsoft módszereit, és emlékeznek arra, hogy a monopolisztikus óriáscég vezetői a múltban néha milyen pontatlanul nyilatkoztak a nyílt forráskódú szoftverekről. Néhány linuxos felhasználó őszintén fél attól, hogy Robbins kis idő elteltével Microsoft-hívő droid lesz, mások azonban jelentéktelennek tartják a hírt, és csak akkor kapnák fel a fejüket, ha Richard Stallmant, a Szabad Szoftver Alapítvány elnökét venné fel a Microsoft.