Lázár, Olimpia
-2 °C
3 °C

Nyílt szabványra vált a Microsoft

2005.06.02. 13:00
A vállalat illetékesei csütörtökön bejelentették, hogy a jövőre megjelenő Office 12 irodai programcsomag szoftverei - például a Word, az Excel és a PowerPoint - már nyílt xml fájlformátumot használnak. A változás kevesebb fájlt és nagyobb biztonságot eredményez.

A Microsoft irodai szoftverei zárt szabványokon alapuló bináris fájlformátumot használnak, a vállalat azonban rájött, hogy érdemes váltani. A jövőre bevezetendő xml-alapú formátumnak számos előnye van: nehezebb lesz a dokumentumok meghamisítása, és kevesebb különálló fájl foglalja majd a helyet a merevlemezünkön, talán mert a többször felhasznált adatokat nem kell majd állandóan másolgatni, azokat elég lesz lekérni egy már létező dokumantumból. A Cnet által megszólaltatott elemzők szerint az xml formátum megkönnyíti az Office és más szoftverek együttműködését is, aminek elsősorban az üzleti felhasználók örülnek majd.

Együttműködés

A vállalat bejelentése szerint a régi és az új formátumok kompatibilisek lesznek egymással. Még azt is megígérték, hogy az Office régebbi verzióit használók egy ingyen letölthető konverterrel be tudják majd tölteni az xml-fájlokat. A változásoktól rettegő júzerek persze az Office 12 használatakor is ragaszkodhatnak a régi bináris megoldáshoz, igaz alapbeállításként mindhárom szoftver az új formátumba menti el a munkáikat.

Az új fájlokat egyébként arról lehet majd megismerni, hogy a kiterjesztésük végén megjelenik egy "x" betű, tehát a Wordben készített dokumentumok ".docx" végződést kapnak.

Férgek kizárva

Azzal, hogy az új xml-fájlok bizonyos részei kívülről is elérhetőek lesznek, nemcsak az adatkezelés lesz egyszerűbb, de az újrahasznosítható adatok miatt egyes fájlok mérete akár hetvenöt százalékkal is csökkenhet, mondta el a Cnet informatikai szaklapnak Takeshi Numoto, a Microsoft Office Systems elnöke. A formátum a gonosz, kártékony programok terjedését is megnehezíti, ugyanis nem kerülhet majd futtatható kód olyan helyre, ahol semmi keresnivalója nincs.

15%

Náray Tamás Zarah

4999 Ft
4250 Ft
15%

Jo Nesbo Szomjúság

3980 Ft
3383 Ft