Antal, Antónia
-1 °C
4 °C

Üti egymást az IE és a Netscape 8

2005.05.27. 13:06
A Netscape 8 használóinak a friss szerzeményük letörlését, illetve a rendszerleíró adatbázis (registry) egyik bejegyzésének megváltoztatását javasolja a Microsoft. Az AOL szerint az Internet Explorer XML-képességének elrontása nem is ekkora gáz, a jövő hétre pedig kész a bug javítása.
A Microsoft szerint a Netscape bugja befolyásolja az Internet Explorer (IE) együttműködését XML-kódot (eXtensible Markup Language, bővíthető jelölő nyelv) használó weboldalakkal.

Üres lapok

A beszámolók szerint ez oda vezethet, hogy az IE bizonyos oldalakat képtelen megjeleníteni, amint a számítógépre Netscape 8-at telepítenek. Az IE-rel kapcsolatos weblogjában Dave Massy, a Microsoft böngészőjének vezető programmenedzsere arról számol be, hogy a szoftvercég meg tudta erősíteni a hiba létezését.

Először hírcsoportokban és fórumokban röppent fel annak híre, hogy akik a Windowsban Netscape 8 mellett az IE-vel XML-fájlt vagy XML-alapú tartalommegosztó szolgáltatást (RSS, Really Simple Syndication) akarnak megtekinteni, csak üres oldalt fognak látni.

Fogja meg, törölje

Massy szerint nincs kiút, a Netscape 8-at le kell venni a gépről. Utána pedig össze kell takarítani utána, hogy az XML meggyógyuljon. A registry-ben meg kell keresni a HKEY_LOCAL_MACHINE\­SOFTWARE\­Microsoft\­Internet Explorer\­Plugins\­Extension bejegyzést, és az itt található "xml" pont a jobb egérgombbal törölhető.

Massy szerint a registry egyszeri módosítása és az alternatív böngésző fenn hagyása nem megoldás, mert a Netscape minden induláskor át fogja írni a bejegyzést.

Gyorsan javítják

Az AOL szerint viszont messze nem eszik olyan forrón a kását. A probléma csupán igen kis számú felhasználót érint, akik az XML technológiát használó oldalakat olvasnak, idézte a PC World Andrew Weinstein, az AOL szóvivőjének szavait.

A cég a jövő hétre ígéri a bug javítását, amely a Netscape automatikus frissítési funkciója (Auto-Update) segítségével lesz hozzáférhető.