Pandora, Gabriella
-3 °C
3 °C

A Microsoft megosztja az Office forráskódját

2004.09.20. 16:10
A Microsoft kormányzati szakértőknek mutatja meg az elterjedt irodai programcsomag forráskódjait, olyanoknak, akik egyébként már a Windows kódjait is láthatták. A vállalat azt reméli, hogy a kódokat ismerő hatalmas állami megrendelők jobban megbíznak a szoftverek működésében, és így a nyílt forráskódú vetélytársaival is felveheti a versenyt.
A redmondi szoftvergyártó óriás a kormányzati biztonsági program (Government Security Program, GSP) keretében bizonyos országokban eddig is megengedte, hogy a kormányzati szakértők megtekintsék a Windows operációs rendszer kódjait, és most néhányan az elterjedt Office irodai programcsomag részleteit is megismerhetik. A szakértők láthatják a fejlesztések részleteit, és közvetlenül elérhetik a Microsoft mérnökeit, ha a már létező vagy a jövőben várható fejlesztésekkel kapcsolatban kérdéseik vannak.

Garanciát akarnak

A biztonsági kérdések mellett leginkább az foglalkoztatja a kormányokat, hogy az adattárolás során használt dokumentum-formátumok a jövőben is elérhetőek lesznek-e. Jason Matusow, a Microsoft megosztott forráskóddal kapcsolatos kezdeményezésének vezetője a Cnetnek elmondta, hogy a GSP program résztvevői maguk dönthetik el, mi a fontos számukra, és igen sokan szeretnének valamilyen garanciát kapni arra, hogy a most használt formátumok a távoli jövőben is működnek majd.

A magyar kormány május végén csatlakozott a Microsoft kormányzati biztonsági programjához, amelyet a Microsoft 2003-ban indított el. A szoftvergyártó ugyanis felismerte, hogy a kormányoknak magasabb szintű biztonsági elvárásaik vannak, mint az átlagos informatikai felhasználónak. Eddig több mint harminc ország csatlakozott a GSP programhoz, és még további hatvan ország ügynökségei csatlakozhatnak. A résztvevők megtekinthetik, de nem módosíthatják a kódokat.

Köszönjük, hogy minket olvasol minden nap!

Ha szeretnél még sokáig sok ilyen, vagy még jobb cikket olvasni az Indexen, ha szeretnéd, ha még lenne független, nagy elérésű sajtó Magyarországon, amit vidéken és a határon túl is olvasnak, akkor támogasd az Indexet!

Tudj meg többet az Index támogatói kampányáról!

Milyen rendszerességgel szeretnél támogatni minket?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?