Koronavírus adatok

2022. jan. 21.
Oltottak Kórházban Elhunytak Fertőzöttek
Zelma, Rajmund
-7 °C
1 °C

A Microsoft megosztja az Office forráskódját

2004.09.20. 16:10
A Microsoft kormányzati szakértőknek mutatja meg az elterjedt irodai programcsomag forráskódjait, olyanoknak, akik egyébként már a Windows kódjait is láthatták. A vállalat azt reméli, hogy a kódokat ismerő hatalmas állami megrendelők jobban megbíznak a szoftverek működésében, és így a nyílt forráskódú vetélytársaival is felveheti a versenyt.
A redmondi szoftvergyártó óriás a kormányzati biztonsági program (Government Security Program, GSP) keretében bizonyos országokban eddig is megengedte, hogy a kormányzati szakértők megtekintsék a Windows operációs rendszer kódjait, és most néhányan az elterjedt Office irodai programcsomag részleteit is megismerhetik. A szakértők láthatják a fejlesztések részleteit, és közvetlenül elérhetik a Microsoft mérnökeit, ha a már létező vagy a jövőben várható fejlesztésekkel kapcsolatban kérdéseik vannak.

Garanciát akarnak

A biztonsági kérdések mellett leginkább az foglalkoztatja a kormányokat, hogy az adattárolás során használt dokumentum-formátumok a jövőben is elérhetőek lesznek-e. Jason Matusow, a Microsoft megosztott forráskóddal kapcsolatos kezdeményezésének vezetője a Cnetnek elmondta, hogy a GSP program résztvevői maguk dönthetik el, mi a fontos számukra, és igen sokan szeretnének valamilyen garanciát kapni arra, hogy a most használt formátumok a távoli jövőben is működnek majd.

A magyar kormány május végén csatlakozott a Microsoft kormányzati biztonsági programjához, amelyet a Microsoft 2003-ban indított el. A szoftvergyártó ugyanis felismerte, hogy a kormányoknak magasabb szintű biztonsági elvárásaik vannak, mint az átlagos informatikai felhasználónak. Eddig több mint harminc ország csatlakozott a GSP programhoz, és még további hatvan ország ügynökségei csatlakozhatnak. A résztvevők megtekinthetik, de nem módosíthatják a kódokat.  • Vennék
  • Hírek