Erik, Alexandra
EUR 386,07 Ft
USD 366,59 Ft
11 °C
23 °C

Kalifornia nyílt forráskóddal spórolna

2004.08.30. 12:27
A kaliforniai törvényhozók és kormányzati alkalmazottak péntek óta tanulmányozhatják a szövetségi állam nyílt forráskód bevezetésével kapcsolatos terveit. Az állami bevételeket a hivatalok oldalaira kerülő reklámcsíkok egészíthetnék ki.
A jelentést a kaliforniai kiadásokat ellenőrző bizottság (California Performance Review Commission) készítette. Arnold Schwarzenegger kormányzó azzal bízta meg korábban a független szakértőkből álló testületet, hogy vizsgálja meg a kaliforniai kormányzat olcsóbb és jobb működtetésének lehetőségeit. Kalifornia adósságát jelenleg 14 milliárd dollárra becsülik.

Online telefonálgatás

A jelentés szerint például a hivatalokban az internetes telefónia (VoIP) alkalmazása évente 20-75 millió dolláros megtakarítást hozhat a rendkívül eladósodott szövetségi állam számára. Emellett a szakértők rámutattak két állami projektre, amelyekben az alternatív szoftverek alkalmazása rendkívül eredményesnek bizonyult.

A most elkészült, összesen 32 milliárd dolláros megtakarítást előrevetítő jelentés további javaslatai közé tartozik, hogy az új informatikai beszerzésekben részesítsék előnyben a nyílt forráskódú alkalmazásokat.

Ezzel kapcsolatban közvetlen megtakarítások nem várhatóak, az open source termékek előnye azonban, hogy rugalmasabbak és biztonságosabbak, mint a Kalifornia hivatalaiban jelenleg domináló kereskedelmi szoftverek, idézte a CNet a jelentés megállapításait.

A szakértők utaltak arra, hogy a jövőben keletkező megtakarítások mértéke függ az nyílt forráskódra átállástól érintett hivatali és intézményi asztali gépek és szerverek számától.

Előnyben részesített szabad szoftver

A bizottság javasolja, hogy világítsák át a hivatalok szoftvervásárlásait, és ahol annak nincsen gyakorlati akadálya, helyezzék előnybe a nyílt forráskódú alternatívákat. A megtakarításokon túl a bizottság annak hasznára is emlékeztetett, hogy a felhasználó adott esetben saját céljaira alakíthatja át a szoftvert.

Kalifornia nyílt forráskód felé nyitása nem egyedülálló: egy sor szövetségi állam elfogadott már olyan irányelvet, amely a szoftverbeszerzéseknél előnyben részesíti a nyílt forráskódot.

Vitatják az érveket

A kaliforniai terveket a nyílt forráskód pártfogói üdvözlik, ellenfelei pedig ostorozzák. Carol Henton, az amerikai információs technológiai társaság (ITAA) regionális elnöke szerint a beszerzéseket objektív költség-haszon vizsgálatok alapján kell elvégezni.

Miközben a nyílt forráskód a szoftverfejlesztés legitim és hatékony formája, ez a megoldás alapvetően nem jobb vagy rosszabb, mint a kereskedelmi fejlesztésű szoftverek, így kiemelt figyelemre sem tarthatnak igényt, fejtegette a bizottság előtt Carol Henton.

Roxanne Gould, az ipari szereplőket tömörítő AeA elnöke szerint az előterjesztés nyílt forráskódú alkalmazások előnyeire vonatkozó kitételei bizonyításra szorulnak.

Az adóhivatalnál bevált

Meglátása szerint nem szokatlan a nyílt forráskód világában, hogy a végösszeg magasabb lesz, mint más termékeknél lett volna. Ezért Roxanne Gould arra szólította fel a bizottság tagjait, hogy a nyílt szabványok más jellegű előnyeire koncentráljanak.

A nyílt forráskód védelmében felszólalók közé tartozott Gerald Goldberg, a kaliforniai koncessziós adóhivatal egyik vezetője, aki szerint náluk sikeresnek bizonyult a nyílt forráskódú alkalmazások bevezetése. Meglátása szerint az open source rendkívüli megtakarítási lehetőség a szövetségi állam számára, és ezt felelőtlenség volna figyelmen kívül hagyni.

Jönnek a reklámok

Miközben a szoftvercégekkel kapcsolatban álló szervezetek felháborodva fogadták az előterjesztés egyes kitételeit, az online tartalomszolgáltatók az állami weboldalakon megjelnő reklámok ellen berzenkednek.

A bizottság jelentése szerint ugyanis ez a lépés jelentős bevételhez segíthetné az államot. Viszont nyilvánvaló versenytársa volna a reklámfelületből élő cégeknek, például a Google-nak és a Yahoo-nak.

Ismét beperlik a Microsoftot

Öt kaliforniai megye és két város pert indított a Microsoft ellen annak kimondását kérve, hogy a szoftvercég monopóliumát felhasználva akadályozta meg állami hivatalok szabad szoftvervásárlását, illetve szemérmetlenül magas árakat alkalmazott.

A felperesek, köztük San Francisco megye és város szerint a Microsoft üzleti taktikája megkárosította a Windows operációs rendszert, illetve Word és Excel irodai alkalmazásokat használó állami felhasználókat.

A per előzményéhez tartozik, hogy a Microsoftot korábban hasonló beadvánnyal 1,1 milliárd dolláros kártérítés megfizetésére kötelezték. Az állami hivatalok sanyarú sorsa miatt indított per legfontosabb indoka megfigyelők szerint a Kalifornia költségvetésében tátongó lyuk betömése lehet.

A Meta továbbra is korlátozza az Index Facebook elérését, így hiába követ minket, híreink nem követik Önt. Facebook-videón mutatjuk, mi lehet ennek az egyik ellenszere, de ha első kézből akar értesülni a legfontosabb hírekről, töltse le az applikációnkat az App Store-ból vagy a Google Playből, illetve kövesse Twitter-csatornánkat!  • Eladnék
  • Betét