Miklós
-7 °C
2 °C

Az Európai Parlament támogatja a szoftverszabadalmat

2003.06.19. 15:56
Az EU újabb fontos lépést tett a szoftveres szabadalmak bevezetése irányába. Az Európai Parlament (EP) jogi bizottsága szerdán este egyértelműen kiállt a számítógépes találmányok szabadalmaztathatósága mellett, és elfogadta az erre vonatkozó irányelv tervezetét.
A bizottság egyik tagja, a brit munkáspárti Arlene McCarthy által beterjesztett javaslat 20 támogató szavazatot kapott. Nyolc képviselő ellene szavazott, egy pedig tartózkodott. Ennek alapján a számítástechnikailag megvalósított találmányok védelemhez juthatnak, feltéve hogy megfelelő műszaki újítást képviselnek.

A jogi bizottság irányelv-javaslata szigorúbb feltételeket támaszt, mint az amerikai szabadalmi jog. Ha minden az EU-képviselők szándékai szerint megy, az EU tervezett szabadalmi előírásai nem a szoftvereket vagy az üzleti megoldásokat védenék.

A versenyképességet emelné

A javaslat szerint műszaki problémák megoldásait kezelő találmányokat lehetne levédetni, és a szabadalmaztatott elveknek az ipari alkalmazás során kell bizonyítaniuk. Szeptemberre várható az EP végleges döntése az európai szoftverszabadalmakról.

A jogi bizottság tagjai szerint a számítástechnikára vonatkozó szabadalmi elvek európai egységesítésével javul a kontinens informatikai iparának versenyképessége.

Sokan tartanak tőle

A szoftveres szabadalmak ellenzői ugyanakkor attól tartanak, hogy a javaslat elég kiskaput tartalmaz ahhoz, hogy szabadalmakat erőltessenek ki egyes termékekre vagy programokra, és ez mindenekelőtt a kis szoftvercégeket sújtaná.

Május elején több magyarországi informatikai szervezet és vállalkozás tiltakozott Brüsszelben az EP képviselői meghallgatásán, illetve egy tudományos konferencián az irányelv tervezete ellen.

Magosányi Árpád, a Linux-felhasználók Magyarországi Egyesületének (LME) elnökségi tagja akkor kifejtette, hogy az EU-ban jelenleg nem lehet szoftver szabadalmi jogokat érvényesíteni. Ennek ellenére különböző cégek és magánszemélyek már összesen 30-40 ezer szabadalmat jegyeztettek be a különböző hivatalokban.

A kis cégeknek többszörös hátrány

Mivel az Unió területére érvényes szabadalom bejegyzése mintegy nyolcmillió forintba kerül, a magyar kisvállalkozásoknak kevés esélyük van ilyen jogok megszerzésére, jelentette ki az LME elnökségi tagja.

Az LME ezen kívül hangsúlyozza, hogy a szerzői és szomszédos jogok nem azonosak a szabadalmi jogokkal. Míg az előbbiek megsértését például a rendőrségnek hivatalból üldöznie kell, addig a szabadalmi jog érvényesítése a tulajdonos lehetősége. A jogérvényesítés költségeit egy nagyvállalat könnyedén megfizeti, egy kisebb cég számára azonban ez túl nagy falat lehet.

US Virgin Islands

Sosem láttál még ilyen gyönyörű helyet!

Kreuzenstein mesevára

Nézd meg Te is Laczko legújabb fotóit!