Judit
-2 °C
8 °C

Játékok gondjai Windows XP alatt

2001.09.07. 10:01
A Microsoft elismerte, hogy a számítógépes játékok gyengébben futnak az XP alatt, mint a korábbi operációs rendszereken. Ezzel egy időben a szoftverkonszern korábban példátlan kendőzetlenséggel beszél a Windows 98/ME instabilitásáról.
A WinInfo website munkatársával, Paul Thurrott-tal folytatott beszélgetésében a Windows XP termékmenedzsere, Kristian Gyorkos érdekes részleteket közölt az új operációs rendszerről. Például elismerte, hogy "elfogadható" szinten futtatja az XP a játékokat, de egy 3D-s játék esetében a Windows 98/ME-hez képest 5-10 százalékos a visszaesés.

A Microsoft elismerte, hogy a számítógépes játékok gyengébben futnak az XP alatt, mint a korábbi operációs rendszereken
Ezzel együtt az XP lényegesen stabilabbnak bizonyul, ami viszont azt is jelenti, hogy immár a Microsoft sem gondolja olyan megbízhatónak a 98/ME operációs rendszereket, mint korábban mindig hangoztatták. A termékbemutatókon az előadók rendszeresen ilyen érveket vonultatnak fel az XP mellett.

Lazítanak az aktiválási pórázon

Gyorkos arról is beszámolt, hogy a kötelező termékaktiválás feltételeit tovább lazítják. Így például lehetséges lesz a számítógép hat alkatrészének kicserélése anélkül, hogy újra aktiválni kellene a szoftvert.

Az olyan számítógépeken pedig, ahol előre telepítették az operációs rendszert, az aktiválás csak a BIOS-hoz kötődik. Ez annyit tesz, hogy tetszőleges bővítés végrehajtható, akár az alaplap is lecserélhető, ha ugyanannak a gyártónak a termékét építik be.

Dél-Korea az XP ellen

A világ legnagyobb szoftvercégének üzleti gyakorlatát hivatali bejelentések szerint Dél-Koreában is vizsgálják. A Daum Communications internetszolgáltató panasza nyomán rövidesen vizsgálat indul a Windows XP operációs rendszer miatt - közölte szerdán Szöulban a Fair Trade Commission (FTC).

A Daum azt rója a Microsoft szemére, hogy az XP és az interneten használatos különböző programok összekapcsolásával versenyellenes helyzetet teremt. A Microsoft Korea nem kommentálta a vádakat. A panaszt először alaposan kivizsgálják, mondta a szoftvercég helyi leányvállalatának szóvivője.

A Daum Communications az ország legnagyobb internetes portálját tartja fent. Panaszának indoklásában kifejti, hogy a Microsoft az operációs rendszerek területén élvezett előnyét arra használja, hogy a Windows XP és más Microsoft-programok telepítésére kényszerítse a koreai számítógépgyártókat. A cég reményei szerint a beadványa nyomán az országban felfüggesztik az XP bevezetését.

A szoftvercég ellen Amerikában és az EU-ben is kartellellenes vizsgálat folyik. Az USA-ban mindenekelőtt a Windows Internet Explorer böngészőprogrammal való összekapcsolását vizsgálják. Az európai vizsgálóbizottság a nagygépes piaci szegmens meghódítására tett próbálkozásokat, illetve a Windows és a zenei és videofájlokat lejátszó Media Player összeépítésének gyakorlatát vizsgálja.

Oszd meg élményeidet!

Oszd meg nyári élményeidet más utazókkal is, tölts fel beszámolót, fotókat!

Paphos képekben

Ciprusi fotók, fantasztikus élmények. Nézd meg most!