Alfréd
-2 °C
2 °C

Hamarabb jön az XP

2001.08.09. 18:38
A Microsoft operációs rendszert alkalmazó számítógépgyártók szeptember elején már kiszállíthatják az első XP-vel szerelt rendszereket. Ugyanakkor a Microsofttal kötött megállapodásuk alapján október 12-ig a reklámjaikban nem hívják fel a figyelmet arra, hogy termékeik az új operációs rendszert futtatják.
A tervezettnél hamarabb megjelenhetnek a piacon a Windows XP operációs rendszert futtató számítógépek - jelentette a Cnet, a nagy amerikai számítógépgyártókhoz közeli informátoraira hivatkozva. Eszerint a Microsoft engedélyezte a gyártóknak, hogy már szeptember végén XP-vel szerelt gépeket szállítsanak. A világ többi országában is megjelenhetnek a hivatalos október 25-i rajt előtt az új rendszert futató számítógépek, hiszen a PC-gyártókkal kötött megállapodások világszerte érvényesek.

Jelenleg még nem fejeződtek be az XP-n végzett munkálatok. Augusztus 25-ig azonban elkészül a szoftver, és megfelelő időben eljut az OEM (original equipment manufacturers) partnerekhez - jelentette ki Tomas Jensen Microsoft-szóvivő.

A Microsoft operációs rendszert alkalmazó számítógépgyártók nem sokkal ezután már szállíthatják az XP-t futtató első rendszereket, de a Microsofttal kötött megállapodásuk alapján október 12-ig a reklámjaikban nem hívják fel a figyelmet arra, hogy az új operációs rendszert futtatják a termékeik.

A Windows XP előrehozott piaci bevezetése szakértők szerint azzal a következménnyel járhat, hogy a vártnál hamarabb magához tér a számítógépes ipar. Jelenleg stagnál a PC-k világpiaca. Az IDC piackutató adatai szerint a világ PC eladásai 2001. második negyedévében az előző évi adatoknál szerényebben alakultak.

Egyedül a világpiacot vezető Dell Computer volt képes a növekedésre, a négy további nagy gyártó (Compaq, IBM, Hewlett-Packard és a Fujitsu Siemens) kevesebb gépet adott el, mint egy évvel korábban.

Különösen az USA-ban alakult gyengén a PC-k értékesítése, több mint 8 százalékkal esett vissza 2000-hez képest. Európában az IDC szerint a magánfelhasználók számítógép iránti igényének visszaesését az egyenlítette ki, hogy több vállalat nagyobb mennyiségű gépet vásárolt. Világszerte 2001. második negyedévében kereken 29,8 millió személyi számítógépet adtak el.

A Windows XP előrehozott bevezetése élénkítheti az üzletet. Az ipar most arra számít, hogy az XP-vel a hardvereszközök frissítése is előtérbe kerül - véli az amerikai ARS piackutató vállalat. A PC-gyártók számára az XP korai kiszállítása csak hasznos lehet. Michael Silver, a Gartner Group tanácsadója a Windows XP-t a forgalom és a termékstratégia szempontjából a Microsoft számára is fontosnak tartja.

Az elemzők abban egységesek, hogy az XP nyilvánosságra hozatalával legalább csekély fellendülés várható a PC-k piacán. Ennek hátterében állhat az is, hogy sok felhasználó csak akkor vesz egy új gépet, ha azzal a legújabb Microsoft operációs rendszert is megkapja.

A Microsoft az időre játszik

Mint ismeretes, az amerikai szenátus jogi bizottságának egyik demokrata tagja, Charles Schumer jogi és versenyetikai megfontolásokból olyan lépéseket tett, hogy a kormány mindaddig akadályozza meg a Windows XP októberi bevezetését, míg a szoftvert a Microsoft más cégek programjai előtt meg nem nyitja. A Microsoft látszólag nem tervezi megvárni, míg lép a kormány, és gyorsan kiadja a Windows XP-t. Ha a kód augusztus közepén kikerül, és a PC-gyártók szeptember közepén elkezdik árulni a számítógépeket, a kormányzati beavatkozás sokkal nehezebben kivitelezhető. Mint emlékezetes, a Windows 98 kibocsátása is ilyen hektikus körülmények között történt. Akkor is félő volt, hogy a monopolellenes per kedvezőtlen csillagzata alatt megállíthatják az operációs rendszer piacra kerülését. A sietség nem vált a termék javára, később a hibajavításokkal kiegészítve inkább még egyszer kiadták Windows 98 SE név alatt.