Vince, Artúr
-6 °C
2 °C

Új-Mexikó kilép a Microsoft-perből

2001.07.13. 12:40
A szoftveróriás ellen folyó kartellperben jelentős lépés történt az egyezség irányába. Csütörtökön a Microsoft bejelentette, hogy a felperesek közül Új-Mexikó állammal sikerült megállapodásra jutni. Ennek alapján a redmondi szoftvercég az állam minden olyan költségét magára vállalja, amely az elhúzódó eljárás miatt keletkezett.
A költségek átvállalása fejében Új-Mexikó kivonul a 19 szövetségi állam közül, amelyek a szövetségi kormánnyal együtt panaszt tettek a Microsoft ellen, mert az szerintük visszaél piacvezető helyzetével.

A kiegyezés Új-Mexikóval egy nappal azután következett be, hogy a Microsoft lazított a PC-gyártókkal szemben alkalmazott vitatott üzletpolitikáján. Szerdán ugyanis a szoftvergyártó bejelentette, hogy a számítógépgyártók megkapják annak a lehetőségét, hogy a Start menüből és a képernyő munkafelületéről eltávolítsák vagy konkurens termékekkel váltsák fel az Internet Explorert. Ez vonatkozik az új operációs rendszerre, a Windows XP-re, melyet október végén terveznek piacra dobni, illetve a webes integrációt kínáló korábbi verziókra is.

Új-Mexikó gyors befejezést szorgalmaz

"Nagyon örültem a Microsoft döntésének" - mondta csütörtökön Patricia Madrid, Új-Mexikó államügyésze. Számára most nem marad más, mint a felhasználók és a szövetségi állam gazdasága érdekében a legjobb lépést meghozni. Ezért a kartellper gyors befejezése mellett szállt síkra.

A Microsoft tisztázná az ügyet

"Itt az idő a megegyezésre, és a továbblépésre" - mondta az államügyész asszony. A Microsoft részéről Vivek Varma szóvivő a cégvezetés örömét tolmácsolta, hogy sikerült tisztázni az ügyet. Ugyanakkor biztosított mindenkit, hogy a Microsoft azon van, hogy tisztázza a fennmaradó kérdéseket is.

Egy washingtoni feljebbviteli bíróság június végén felfüggesztette az elsőfokon eljáró bírói tanács által kartelljogi kihágások miatt kiszabott büntetés, vagyis a konszern feldarabolásának végrehajtását.

A büntetés még várat magára

A felhők mégsem oszlottak el teljesen, mivel a bíróság megerősítette az ítélet azon részét, amely az üzleti versenyt korlátozónak minősítette a PC-gyártókkal szemben alkalmazott licenceket. Ezekkel évekig sikeresen kitiltották a Windows-ból a konkurrens böngészőprogramokat. Az újból illetékessé váló elsőfokú bíróság most a fenti vétség megfelelő büntetéséről hozhat döntést.