Előd
5 °C
11 °C

Cseh versenyhivatali büntetés két mobilszolgáltatónak

2002.06.04. 12:42
Súlyos bírságot szabott ki a cseh versenyhivatal két cseh mobiltelefon-szolgáltatóra, mert visszaéltek a piaci helyzetükkel és megkárosították a később piacra lépő harmadik mobiltelefon-szolgáltatót.
A versenyhivatal döntése alapján az Eurotel cégnek 48 millió koronás, a T-Mobil (korábban RadioMobil) cégnek pedig 15 millió koronás bírságot kell fizetnie, mert közös megegyezéssel drágábban számították a később piacra lépett Cesky Mobil cég hálózatába irányuló, illetve onnan jövő beszélgetéseket, mint az egymás hálózatát keresztező beszélgetéseket, és ezzel nagy kárt okoztak a Cesky Mobilnak és ügyfeleinek.

A rendszerváltás óta ez a legnagyobb versenyhivatali bírság Csehországban. Korábban a hivatal csupán néhány milliós büntetéseket szabott ki. A törvény szerint a maximális büntetés értéke elérheti az érintett cég évi forgalmának a 10 százalékát.

Súlyosbítják a büntetéseket

"Szándékosan súlyosbítjuk a büntetéseket, növeljük az összegeket a gazdasági versenyszabályok megsértéséért" - jelentette ki a hivatal vezetője, Josef Bednár. - "A mobiltelefon-szolgáltatók ügyét azért tartjuk rendkívül súlyosnak, mert rengeteg embert érint" - szögezte le.

Fellebbeznek a bírságoltak

Az Eurotel, amely Csehországban a legnagyobb szolgáltató, illetve a T-Mobil, amely idén tavasszal változtatta meg nevét a korábbi RadioMobilról, bejelentette, hogy a versenyhivatal döntésével nem értenek egyet és fellebbezést adnak be. Jirí Hájek, a T-Mobil szóvivője szerint a magasabb átkapcsolási tarifák indokoltak voltak, mert a Cesky Mobil által létrehozott új Oskar hálózatba műszaki okok miatt drágább volt az átkapcsolás, mint saját hálózataik között. Ezt a megkülönböztető gyakorlatot 2000-ben és 2001-ben alkalmazta a két társaság.

A tízmilliós Csehországban jelenleg mintegy 7,5 millió mobiltelefon van használatban. A mobiltelefon hálózatokat üzemeltető cégek nyeresége folyamatosan növekszik.

Ha már erre járok beugrom

..tényleg ez történt, Palau és Mikronézia szigeteit járva úgy döntöttem, hogy Saipanra is átugrom.

Oszd meg élményeidet!

Oszd meg nyári élményeidet más utazókkal is, tölts fel beszámolót, fotókat!