Ágnes
-5 °C
2 °C

Bírság a verseny akadályozásáért a Deutsche Telekomnak

2002.06.03. 14:33
A német távközlési felügyelet hétfőn bejelentette, hogy meg fogja bírságolni a Deutsche Telekomot, ha nem ad időben hozzáférést a vonalaihoz a versenytársaknak. A Deutsche Telekom versenytársai régóta panaszkodnak, hogy a legnagyobb német - és előfizetőinek száma alapján a legnagyobb európai - távközlési vállalat akadályozza a versenyt azzal, hogy nem tartja be a határidőket.
A német távközlési felügyelet (RegTP) hétfőn bejelentette, hogy meg fogja bírságolni a Deutsche Telekomot, ha nem ad időben hozzáférést a vonalaihoz a versenytársaknak. A bírság a határidő-túllépés után naponta a havi bérleti díj 5 százaléka lesz.

Ösztönözni akarják

A felügyelet elnöke, Matthias Kurt hétfőn azt mondta, hogy nem megterhelni, hanem ösztönözni akarják az egykori monopolszolgáltatót: tartsa be a határidőket. - Működőképes vonalbérleti piacot akarunk teremteni, amelyen minden résztvevő biztonságosan tervezhet - mondta az elnök.

A Deutsche Telekom versenytársai régóta panaszkodnak, hogy a legnagyobb német - és előfizetőinek száma alapján a legnagyobb európai - távközlési vállalat akadályozza a versenyt azzal, hogy nem tartja be a határidőket. A felügyeleti döntés a szolgáltatói összekapcsolásokra vonatkozik - amelyekre a versenytársaknak szükségük van a versengő hálózataik kiépítéséhez -, továbbá a vállalati előfizetőkhöz vezető közvetlen kapcsolásokra. A lakossági felhasználókhoz vezető vonalakra nem vonatkozik a döntés.

A bírság növelheti a DT gondjait

A bírság tovább növelheti a Deutsche Telekom anyagi gondjait - a hozzáférés megnyitása ellenben a bevételeinek árthat. Az utóbbi hónapokban mind a három nagy nemzetközi hitelminősítő egyformán lefokozta a Deutsche Telekomot a nagy adóssága és az adósságcsökkentés késlekedése miatt, tovább drágítva a cég számára a hitelt. Utolsónak, május végén, az európai Fitch Ratings is az "alsó elsőrendű" A mínuszról az elsőrendű és spekulatív fokozatok bizonytalan határán lévő BBB pluszra rontotta a Deutsche Telekom osztályzatát.

Köszönjük, hogy olvasol minket!

Ha fontos számodra a független sajtó fennmaradása, támogasd az Indexet!