Teréz
5 °C
23 °C

Néha úgy érzed, mintha két valóság létezne?

Több infó

Támogasd a független újságírást, támogasd az Indexet!

Nincs másik olyan, nagy elérésű online közéleti médiatermék, mint az Index, amely független, kiegyensúlyozott hírszolgáltatásra és a valóság minél sokoldalúbb bemutatására törekszik. Ha azt szeretnéd, hogy még sokáig veled legyünk, akkor támogass minket!

Milyen rendszerességgel szeretnél támogatni minket?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?

Az EU sokallja a Deutsche Telekom összekapcsolási díjait

2002.05.10. 12:24
Méltánytalanul magasnak nevezte a Deutsche Telekom által a piaci versenytársaknak felszámolt hozzáférési díjakat szerdai nyilatkozatában az EU bizottsága, a német távközlési szolgáltató - a Matáv stratégiai befektetője - azonban visszautasította a vádat.
A bizottság állásfolglalása szerint a DT többet számol fel vetélytársainak az úgynevezett helyi hurok - a végfogyasztókat a legközelebbi elosztó központtal összekötő utolsó vezetékszakasz - igénybe vételéért, mint saját fogyasztóinak.

Liberalizált 2 százalék

Egy évvel azután, hogy az EU liberalizálta a végszakaszok használatát, Németországban alig 700 ezer előfizetői vonalon vált szabaddá a végső vezetékszakasz a versenytársak számára; ez a teljes hálózat 2 százaléka. A felszabadított előfizetői vonalak száma az EU egészében sem éri el a 800 ezret - írta a Reuters. Ez az első eset a liberalizálás óta, hogy a brüsszeli bizottság kifogást emel a helyi vezetékszakaszok használatával kapcsolatban.

Két hónap a változtatásra

A végrehajtó testület hivatalos nyilatkozatban ismertette fenntartásait a DT-vel, és két hónapot adott a kifogásolt állapot rendezésére; ellenkező esetre bírságokat helyezett kilátásba.

A Deutsche Telekom szóvivője szerdán azzal verte vissza a bizottsági bírálatot, hogy az egy három évvel ezelőtti panaszra épül, s azóta a helyzet jelentősen változott. A kifogást a DT vonalhozzáférési gyakorlata ellen valóban 1999-ben nyújtotta be az Arcor, a Vodafone vezetékes szolgáltatói részlege.

A DT védi árait

A szóvivő is megemlítette a 700 ezer felszabadított előfizetői vonalat, megjegyezve, hogy a többi EU-országban a domináns szolgáltatók összesen is csak 100 ezer vonalon tették hozzáférhetővé a végszakaszokat a konkurenciának. Mindemellett a Deutsche Telekom által a végszakaszok használatáért felszámított díj alacsonyabb, mint tíz másik uniós tagállamban - mondta a Dow Jonesnak a cég szóvivője. A díjakat egyébként is a német távközlési felügyelet hagyja jóvá, vagyis a brüsszeli bizottság a felügyelet ármegállapító gyakorlatát találta helytelennek - tette hozzá a DT illetékese.