Zelma, Rajmund
-4 °C
-1 °C

Az EU sokallja a Deutsche Telekom összekapcsolási díjait

2002.05.10. 12:24
Méltánytalanul magasnak nevezte a Deutsche Telekom által a piaci versenytársaknak felszámolt hozzáférési díjakat szerdai nyilatkozatában az EU bizottsága, a német távközlési szolgáltató - a Matáv stratégiai befektetője - azonban visszautasította a vádat.
A bizottság állásfolglalása szerint a DT többet számol fel vetélytársainak az úgynevezett helyi hurok - a végfogyasztókat a legközelebbi elosztó központtal összekötő utolsó vezetékszakasz - igénybe vételéért, mint saját fogyasztóinak.

Liberalizált 2 százalék

Egy évvel azután, hogy az EU liberalizálta a végszakaszok használatát, Németországban alig 700 ezer előfizetői vonalon vált szabaddá a végső vezetékszakasz a versenytársak számára; ez a teljes hálózat 2 százaléka. A felszabadított előfizetői vonalak száma az EU egészében sem éri el a 800 ezret - írta a Reuters. Ez az első eset a liberalizálás óta, hogy a brüsszeli bizottság kifogást emel a helyi vezetékszakaszok használatával kapcsolatban.

Két hónap a változtatásra

A végrehajtó testület hivatalos nyilatkozatban ismertette fenntartásait a DT-vel, és két hónapot adott a kifogásolt állapot rendezésére; ellenkező esetre bírságokat helyezett kilátásba.

A Deutsche Telekom szóvivője szerdán azzal verte vissza a bizottsági bírálatot, hogy az egy három évvel ezelőtti panaszra épül, s azóta a helyzet jelentősen változott. A kifogást a DT vonalhozzáférési gyakorlata ellen valóban 1999-ben nyújtotta be az Arcor, a Vodafone vezetékes szolgáltatói részlege.

A DT védi árait

A szóvivő is megemlítette a 700 ezer felszabadított előfizetői vonalat, megjegyezve, hogy a többi EU-országban a domináns szolgáltatók összesen is csak 100 ezer vonalon tették hozzáférhetővé a végszakaszokat a konkurenciának. Mindemellett a Deutsche Telekom által a végszakaszok használatáért felszámított díj alacsonyabb, mint tíz másik uniós tagállamban - mondta a Dow Jonesnak a cég szóvivője. A díjakat egyébként is a német távközlési felügyelet hagyja jóvá, vagyis a brüsszeli bizottság a felügyelet ármegállapító gyakorlatát találta helytelennek - tette hozzá a DT illetékese.

Köszönjük, hogy olvasol minket!

Ha fontos számodra a független sajtó fennmaradása, támogasd az Indexet!