Melinda, Vivien
2 °C
8 °C

Fejlesztéseket tervez a díjmegosztásból a Freestart

2001.12.04. 18:19
Komoly felhasználói bázissal rendelkezik a Freestart, ebből származó bevételt azonban csak a díjmegosztás bevezetésétől remél a cég - hangzott el a Freestart egy évvel ezelőtti beindulása alkalmából összehívott sajtótájékoztatón. A tervek szerint a megosztott telefondíj rájuk eső részéből finanszírozott ingyenes szolgáltatás mellett fizetős, anonim internetszolgáltatás beindítását is tervezik.
A Freestart 2000 decembere óta több mint 75 ezer eddig még hozzáféréssel nem rendelkező felhasználó számára teremtett csatlakozási lehetőséget az online világhoz, velük együtt összesen 140 ezer ingyenes felhasználót szolgál ki. A cég az elmúlt év során több mint fél milliárd forintot fektetett be Magyarországon, és készen áll hamarosan további 2 milliárd forinttal növelni ezt az összeget - mondta el László Péter, a Freestart Kft. igazgatója.

Bevételt várnak a piacnyitás után

A cég most befektetései után árbevételt szeretne elérni. Az eltelt egy év során a reklámokból alig néhány millió forint bevételük volt. Ennek ellenére a felhasználói roham láttán szükséges volt a bővítés, a felhasználók viszont még aznap betöltötték az új behívóportokat is - mondta László Péter. A cég nagy reményeket fűz a távközlési piac küszöbönálló nyitásához. A piac szereplőihez hasonlóan várják a tarifák körüli kérdéseket tisztázó rendelet végső szövegét.

A hívások nagy része csúcsidőn kívül érkezik

Ellenzik a fordított elszámolást

Újságírói kérdésre László Péter elmondta, nem számolnak azzal a lehetőséggel, hogy az év végéig sem születik meg a tarifaszabályozás. A mostanában sokszor emlegetett kérdésről szólva az igazgató hangsúlyozta, a Matáv ajánlata számukra elfogadhatatlan. Az ingyenes internet-szolgáltatók nem vállalhatják, hogy '600 forintot' kiszámlázzanak a sokszor névtelenségben maradó ügyfeleknek. László Péter véleménye szerint a Matáv arra törekszik, hogy agyonnyomja a gyorsan felfutott ingyenes szolgáltatókat.

Komoly részt szeretnének a telefondíjból

A statisztikákból kiderül, hogy a Freestart a magyarországi vezetékes telefonhívások mintegy öt százalékát fogadja, és ezek 90 százaléka is csúcsidőn kívül érkezik. A Matáv szempontjából a forgalom túlnyomó része nem generál költséget, így náluk az internetes célú hívások díjának szinte 100 százaléka nyereségként jelentkezik. A Freestart ezért 'robosztus szeletet' vár a díjmegosztás során. Nincsenek olyan félelmeik, hogy a megosztás szabályozása elmarad Magyarországon, erről a jogszabály elég világosan fogalmaz. Néhány kelet-európai országban 50 százalékos megosztás létezik, míg máshol 40 százalékot juttatnak a szolgáltatónak. Létezik a díjmegosztásnak egy olyan (közelebbről meg nem nevezett) százalékos értéke, amely alatt tovább már nem tartható fenn az ingyenes hozzáférés, és ki kell vonni ez a terméket a piacról - hangsúlyozta László Péter.

A cég üzleti feladatai közé nem a széles népcsoportok felkarolása tartozik, a befektetők hosszú távon nyereséget szeretnének látni - mondta az igazgató. Ezért jövőre, amint tervezhetővé válnak a bevételek, újabb fejlesztések következnek a cégnél, 10 vidéki nagyvárosban lesz közvetlenül hívható a Freestart. Kitűzött céljuk, hogy 2002 folyamán megháromszorozzák a felhasználóik számát - mondta László Péter.

Jön az anonim, fizetős szolgáltatás

A Freestart az easy internet, vagyis a két perc alatt a világhálóra kapcsolódás lehetőségét szeretné biztosítani, főként a kistelepüléseken élőknek. Az a véleményük, hogy helye van a piacon az ingyenes szolgáltatás mellett a könnyen elérhető, bürokráciamentes hozzáférésnek is. A felhasználó a jelenlegi minta szerint anonim maradhat, telefonszámláján pedig annyi perc internetet fizet, amennyit a hónap folyamán használt. A 'tömegterméknek' titulált ingyenes hozzáférés mellett így előfizetős prémium csomagok bevezetését tervezik, de ezekről egyelőre részleteket nem lehet tudni. A Freestart komoly forgalmat generáló felhasználói mindenesetre számíthatnak arra, hogy nagyobb sávszélességet garantáló, személyre szabott ajánlattal keresik meg őket.

Fiatal férfiak használják
A Freestart.hu regisztrált felhasználóinak nemek szerinti megoszlása: 79 százalék férfi, 21 százalék nő, így az ingyenes felhasználók között még a magyar online közösséget (61%) is felülmúló mértékben találhatóak férfiak. Elgondolkodtató, hogy a hölgyek részaránya közel csak a fele a teljes netes közösséget jellemzőnek (39%).

Az ingyenes hozzáférést használók 15 százaléka fiatal - vagy kiskorú, és további 61 százaléka fiatalabb, mint 36 éves. Az összes regisztrált harmada (33%) a 18-25 éves korosztályból került ki. E mellett 36 évnél idősebb közel minden negyedik felhasználó (24%), ami jól mutatja, hogy nem csak a fiatalok érdeklődnek a szolgáltatás iránt.

Az adatokat a magyar internetezők általános kor szerinti összetételével összevetve elmondható, hogy azok hasonló eloszlást mutatnak, jelentősebb eltérés csak a 18-35 éves korosztály hangsúlyosabb jelenlétében található.

A regisztrált felhasználók több mint negyede (28%) vallotta magát diáknak, fele (53%) aktív dolgozónak, és 6 százaléka inaktív életmódúnak. Magas volt az "egyéb" kategóriát megjelölők aránya is (13%).

Az összes dolgozót tovább vizsgálva látható, hogy 30 százalékuk vállalkozó, közel egyötödük pedig valamilyen közép- vagy felsővezető beosztásban dolgozik, így e csoportnak alig több mint fele dolgozik alkalmazottként.

US Virgin Islands

Sosem láttál még ilyen gyönyörű helyet!

Ha már erre járok beugrom

..tényleg ez történt, Palau és Mikronézia szigeteit járva úgy döntöttem, hogy Saipanra is átugrom.