Fábián, Sebestyén
-2 °C
4 °C

A Freestart beérné a 150 forint felével

2001.11.22. 13:44
A freestart.hu ingyenes dial-up internetszolgáltató nem ellenérdekelt a Matáv átalánydíj jellegű internetes kedvezményeinek fenntartásában - mondta László Péter, a társaság új, a MatávKábelTv Kft.-től átigazolt igazgatója az Indexnek. A freestart ugyanakkor határozottan elutasítja a fordított díjmegosztás ötletét, és ragaszkodik az Európában már bevált gyakorlathoz, amelyet a júniusban elfogadott egységes hírközlési törvény késlekedő végrehajtási rendelete lesz hivatott meghonosítani Magyarországon is.
László Péter
A freestart álláspontja ellentmond a monopolszolgáltató kedvenc, a kedvezmények fenntartása ellen szóló érvének, miszerint az internetszolgáltatók a díjmegosztás keretében nem a 150 forintból kívánnak majd részesedni. Ez nem nagylelkűség az ingyenes dial-up szolgáltató részéről: felhasználói átlagosan 40 percet töltenek a rendszerben, tehát nem nagyon veszik igénybe a Matáv 150 forintos, vagyis csúcsidőn kívül 40 perc után életbe lépő díjstopját. László Péter egyébként sem nevezné kedvezményesnek ezt a tarifát, legfeljebb azt lehet mondani, hogy kedvezőbb árszínvonalú, mint a beszélgetés díja.

A távközlési és az internetszolgáltató közti díjmegosztás egész Európában növelte az internetpenetrációt, Csehországban, ahol az év eleje óta van érvényben, a penetráció már 25 százalékos a magyar 15 százalékkal szemben. A júniusban elfogadott egységes hírközlési törvény hatósági árassá tette a távközlő szolgáltatás díjának azt a hányadát, melyet a távközlési szolgáltató átad az internetszolgáltatónak (és nem fordítva) - a pontos százalékról azonban a Miniszterelnöki Hivatal alá tartozó Informatikai Kormánybiztosság dönt majd, a Hírközlési Főfelügyelet által készített költségtanulmány alapján.

A Matávnak csúcsidőn kívül semmibe nem kerül a hívás

A freestart szerint a helyi hozzáférési díjjakkal kapcsolatos legelfogadottabb EU-gyakorlat ("EU best practice") jelenti a legjobb megoldást. Ez percenként 1,267 Ft és 2,282 Ft között van (EUR 0,5 cent, illetve EUR 0,9 cent), vagyis a csúcsidőn kívüli magyar tarifa 40-50 százaléka. Ha a többi európai hálózatüzemeltető jövedelmezően működik még ilyen alacsony díjszabás mellett is, ugyanez Magyarországon is megoldható kell, hogy legyen. Annál is inkább, mert a felhasználó által fizetett havi előfizetési díjnak fedeznie kell a Matáv állandó költségeit, a csúcsidőn kívüli internet dial-up bevételek pedig a hálózat alacsony kihasználtsága miatt majdnem tiszta nyereséget jelentenek a Matáv (vagy más helyi telefonszolgáltató) számára.

A freestart szerint az a tény, hogy a "Mindenkinek", és a "150 forintos" program eredményeként a Matáv-hálózat egy releváns részének a kapacitása (majdnem) teljesen kihasználásra kerül, az összes fél, de különösen a Matáv részére kedvező. Mivel az ekkor letelefonált percmennyiségek a csúcsidőn kívüli időszakokra esnek, ezek máskülönben elmaradt bevételt jelentenének a Matáv számára, hiszen ekkor a hálózati kapacitást nem, vagy nem elégségesen használnák ki. Mivel a Freestart.hu forgalmának 90 százaléka a csúcsidőn kívül bonyolódik, többletforgalmat, és így többletbevételt is generál a távközlési hálózat üzemeltető részére: jelenleg havonta mintegy 50 millió percet, amely a vezetékes telefonokról indított helyi híváspercek 5 százaléka.

A freestart.hu első éve
A 2000. év júliusában Start Communications Kft. néven alapított, jelenleg 1.3 milliárd forintos alaptőkéjű Freestart Kft. tulajdonosai a Deficom Group SA, a Profrigo SA és az igazgatóság. A Deficom Group SA a brüsszeli tőzsdén is jegyzett, belga befektetői csoport, amely a kommunikáció, a média és az új technológiák területén tevékenykedik. A csoport a Benelux államokon kívül több befektetéssel is jelen van a közép-európai piacon (pl.: Canal + Polska). A Profrigo SA egy elsősorban kommunikáció és információ-technológiára szakosodott belgiumi székhelyű kockázati tőke befektető vállalat, amely már bevezetett a piacra egy ingyenes internetszolgáltatót Belgiumban.

A freestart.hu jelenleg 138.000 regisztrált felhasználóval rendelkezik, mely érték napról napra folyamatosan növekszik. 2000 decembere óta több mint 72.000 eddig még hozzáféréssel nem rendelkező felhasználó számára teremtett csatlakozási lehetőséget az online világhoz, ami kulcsszerepet játszott abban, hogy a regisztrált felhasználok számát tekintve piacvezetővé válhatott a magyar internetszolgáltatók között. A freestart.hu internetszolgáltatón keresztül lebonyolított forgalom folyamatosan növekszik, az elmúlt hónapban például közel 5,9 terrabyte (5,9 x 1012 byte) adat áramlott ki a vonalakon.