Valér
4 °C
8 °C

Megszűnnek a Matáv átalánydíjas kedvezményei?

2001.11.19. 17:30
Miután a parlament által júniusban elfogadott egységes hírközlési törvény kimondta a távközlési és az internetszolgáltató közötti díjmegosztási kötelezettséget, a Matáv beszólt: az új szabályozás arra készteti, hogy "átgondolja jelenlegi internetes kedvezményeinek létjogosultságát". Úgy tűnik, ez sikerült: internetszolgáltatóktól származó értesüléseink szerint januártól az éjszakai 150 forintos és a Mindenkinek csomag is megszűnik, és erre számítva az év végén több szolgáltató is kedvezményes ADSL-akciókat hirdetett. Straub Elek vezérigazgató szerint azonban értesülésünk hamis, a Matáv egyelőre a szabályozó hatóság állásfoglalására vár, a kedvezmények ügyében döntés még nem született.
A parlament által júniusban elfogadott egységes hírközlési törvény (EHT) szövegébe Rogán Antal fideszes képviselő javaslatára, a kormány támogatásával a távközlési és az internetszolgáltató közti díjmegosztási kötelezettségről szóló passzus került. A díjmegosztás keretében az internetre irányuló telefonhívások díjának bizonyos hányadát a távközlési szolgáltató köteles átadni az internetszolgáltatónak - a megosztás mikéntjéről és mértékéről azonban máris éles ellentét mutatkozik egyfelől a Matáv, másfelől az internetszolgáltatók és a törvényalkotó elképzelései között. A vita végére a készülő végrehajtási rendelet tesz majd pontot, amelyhez a Hírközlési Főfelügyelet költségtanulmányt készített.

Az egységes hírközlési törvény végleges, a parlament által június 12-én elfogadott szövege elég egyértelműen fogalmaz: hatósági áras lesz az "internetszolgáltatás távközlő hálózaton keresztül történő nyújtása esetén a távközlő szolgáltatás díjának az a hányada, melyet a távközlési szolgáltató átad az internetszolgáltatónak". E szerint tehát a telefontársaság számláz, és az internetre irányuló telefonhívások tarifájának államilag meghatározott százalékát leadja az internetszolgáltatóknak. Ez azonban a Matávnak nagyon nem tetszik, és egyfajta "fordított" elszámolási rendszer bevezetését erőlteti: a telefontársaság már hónapokkal a díjmegosztásra vonatkozó fideszes elképzelések napvilágra kerülése előtt javasolta az internetszolgáltatóknak, hogy alkalmazzanak fordított elszámolást az internethívások számára kijelölt 51-es körzetszámokon. Az internetszolgáltatók vegyék meg nagykereskedelmi áron a telefonperceket, és az internettarifával együtt számlázzák ügyfeleiknek. Ezt a megoldást az internetszolgáltatók nem tudták elfogadni, hiszen rájuk terhelné a szolgáltatás számlázásának és a díjak behajtásának hálátlan és a Matáv által ajánlott nagykereskedelmi tarifakedvezmény ellenére kalkulálhatóan veszteséges feladatát, ezért alternatívát javasoltak: a bevétel százalékában egyszerű jutalékot kértek. Erre viszont a telefontársaság egyelőre nem hajlandó, így patthelyzet alakult ki.

Straub: Indokolatlan és szokatlan törekvés

Graur Tamás, a PSINet Magyarország internetszolgáltató ügyvezető igazgatója üdvözölte az új törvény díjmegosztásra vonatkozó cikkelyét, mondván, hogy az internetpiac telefonos szegmensében ingyenessé válhat az internetszolgáltatás, ha az internetszolgáltatók a telefondíj-megosztás során megfelelő összeget kapnak. Ezzel szemben Straub Elek, a Matáv vezérigazgatója szerint az internetkapcsolat tarifájának hatósági szabályozása indokolatlan és szokatlan törekvés. A Matáv végszavazás előtti közleménye szerint a törvénytervezet internetre vonatkozó szabályozása arra készteti a céget, hogy "átgondolja jelenlegi internetes kedvezményeinek létjogosultságát". Konkrétan a magyar internet hőskorában született átalánydíj-szerűségekről, a csúcsidőn kívüli hívások 150 forintos díjmaximumáról és a "Mindenkinek" csomagról van szó, amelyet az év elején már megpróbált megszüntetni a telefontársaság, ám az internetezők felháborodása és egy utolsó pillanatban lefújt tüntetés hatására meggondolta magát: az Országgyűlés frissen alakult informatikai és távközlési bizottságának februári meghallgatásán Gecser Ottó, a Matáv akkori vezérigazgató-helyettese már elhibázott lépésnek nevezte a "Mindenkinek" tarifacsomag szüneteltetését.

Teljesült az elmaradt Matáv-tüntetés másik, még fontosabb célkitűzése is: egy olyan, nem percalapon számlázott átalánydíj kikényszerítése, amely nem csupán a kedvezményes időszakra, hanem a nap minden órájára vonatkozik. Két nappal a beharangozott megmozdulás előtt a MatávNet (ma már Axelero) bejelentette, hogy másnaptól Budapest nagy részén előfizethető az ADSL Otthon csomag, mellyel nemcsak ISDN, de analóg vonalon is nagy sávszélességen - a modemnél közel hétszer gyorsabban - internetezhetnek a felhasználók, a kábeltévés megoldásokkal versenyképes átalánydíjért. Ezzel - legalábbis Budapesten - megoldódott az analóg telefonvonalról internetezők problémája, ugyanakkor rendesen kitoltak azokkal, akik az elmúlt hónapok intenzív reklámkampányának hatására több- éves ISDN-előfizetést írtak alá: az új csomag lényegesen olcsóbbá teszi az ADSL-alapú internetezést az ISDN-alapúnál. A 128 kilobites ISDN-vonal havidíja ugyanis sem az internet-hozzáférés díját nem tartalmazza, sem a forgalmi díjakat, így egy komolyabb internetező havi ISDN-számlája gyakran szalad húszezer forint fölé.

Rogán: Zsarol a Matáv

Rogán Antal fideszes képviselő, a parlament informatikai és távközlési bizottságának elnöke, a díjmegosztásról szóló módosító javaslat benyújtója az Indexnek nyilatkozva nyáron zsarolásnak minősítette a "monopol jogosítványai teljes tudatában" fellépő telefontársaság az internetes kedvezmények létjogosultságát megkérdőjelező nyilatkozatát, továbbá a fordított elszámolás és az átalánydíj jellegű kedvezmények eltörlése ellen foglalt állást: "A törvény világosan fogalmaz, a díjmegosztást abban a formában írja elő, ahogy az Angliában is működik. A mértéken lehet vitatkozni. Angliában az internetszolgáltatónak jut a távközlési szolgáltató által beszedett díj 70 százaléka. Itt lehet érv, hogy a tarifák nominálértéke Magyarországon alacsonyabb, mint Angliában, lehet érv az is, hogy a technológia elavultabb, mint Angliában, de ez csak az átadott díjrész mértékén változtat, a tényen nem. Ha a Matáv eltörli kedvezményeit, akkor nemcsak az internetes társadalommal kerül szembe, de a törvény szellemével és logikájával is. Azt gondolom, ebben az esetben a kormányzatnak élnie kell a következő év elején esedékes ártárgyalásoknál minden lehetséges szankcióval."

A Matáv nem ijedt meg Rogán szavaitól: az egységes hírközlési törvény elfogadása után internetszolgáltató leányvállalatán, az Axelerón (korábban: MatávNet) keresztül kísérletet tett a kedvezmények korlátozására és a fordított elszámolás bevezetésére. A júliusban piacra dobott, napszaktól független percdíjú "Axelero Kombi" csomagok ára ugyanis a szabott időtartamú internetkapcsolat mellett a telefonköltséget is tartalmazza, ugyanakkor nem vonatkoznak rá a Matáv délutáni és éjszakai kedvezményei. Hasonló konstrukcióval - Mátrix és Wizard csomagok - június közepe óta piacon van a V-net, a Matáv legnagyobb konkurensének ígérkező Vivendi internetszolgáltatója is. Ha az új törvény most készülő végrehajtási rendelete nem kényszeríti ki a "sima" díjmegosztást, félő hogy a Matáv - és a vele 2002-től liberalizált piacon versengő Vivendi - telefonos erőfölényét kiterjesztheti az internet-piacra is, mert a fordított elszámolás csak a telefontársaságok leányvállalatainak éri meg. Az átalánydíj jellegű délutáni és éjszakai kedvezményeknek pedig így is, úgy is vége - a díjmegosztás mellett már az internetszolgáltatók sem lesznek érdekeltek a fenntartásukban, a telefon- és internetköltséget is tartalmazó percdíjas tarifacsomagok valószínűleg végleg átveszik a helyüket.

Frischmann: A kérdésnek nincs kidolgozott módszertana

Az EHT ide vágó végrehajtási rendeletének megalapozására a Hírközlési Főfelügyelet (HIF) költségtanulmányt készített az internethozzáférés bevételmegosztásának lehetőségeiről. Frischmann Gábor, a HIF és az annak keretében létrehozott Hírközlési Döntőbizottság elnöke szerint ennek a kérdésnek ma még nincs kidolgozott módszertana, bár néhány európai ország már alkalmazza a gyakorlatban. "Mi az európai modellek tanulmányozása mellett figyelembe vettük a saját rendszerünk kidolgozásánál a szolgáltatók véleményét, mind a vezetékes, mind a fizető vagy ingyenes kategóriákban. Ez a tanulmány az utolsó simítások előtt áll. A teljes anyagot ezután átadjuk az informatikai kormánybiztosságnak, amely végső formába önti a rendeleteket." - nyilatkozta Frischmann a Magyar Hírlapnak.

Addig a régi és az új szisztéma egymás mellett él tovább: a délután 6 után és a hétvégén internetezők a hagyományos, telefonköltséget nem tartalmazó díjcsomagokkal járnak jobban, a csúcsidőben nyomulóknak viszont előnyösebbek az Axelero és a V-net által kínált új, "kettő az egyben" csomagok. A havi 40 órát vagy annál is többet internetezőknek pedig olcsóbb a telefonos helyett szélessávú - kábeltévés vagy ADSL - internetkapcsolatra előfizetni, amely nonstop és a telefonosnál gyorsabb internetezést tesz lehetővé forgalmi díj és telefonköltség nélkül. Az átalánydíjas csomagok megszüntetésére számítva az év végén több internetszolgáltató kedvezményes ADSL-akciókat hirdetett.

Straub: Az Index rosszul értesült

Straub Elek az Indexnek nyilatkozva cáfolta az átalánydíjas kedvezmények januári megszüntetésével kapcsolatos híreszteléseket, mondván hogy a Matáv a szabályozó hatóság állásfoglalására vár, és addig nem áll szándékában semmit megváltoztatni. Ha viszont változtatni fog, azt azonnal közölni fogja a nyilvánossággal, a cég internet-szolgáltató leányvállalata, az Axelero pedig karácsonyra adja az olcsó ADSL-t, nem pedig valami helyett.

Őszintén reméljük, hogy neki lesz igaza.