Koronavírus adatok

2022. jan. 21.
Oltottak Kórházban Elhunytak Fertőzöttek
Zelma, Rajmund
-7 °C
1 °C

További fejlesztéseket tervez a kiwwi és a freestart

2001.01.12. 10:23
Sikeresnek ítéli meg működését a két hazai ingyenes ISP: a kiwwi és a freestart képviselői szerint számos felhasználójuk felmondta előfizetését más szolgáltatóknál. Mindkét cég online hirdetésekkel és a távközlési szolgáltatások bevételeiből finanszírozza felhasználóbarát szolgáltatását.
Végvári Orsolya, a kiwwi ügyvezető igazgatója az Index kérdésére elmondta: Nyugat-Európában azért bukott meg több ingyenes internetszolgáltató, mert csak ,,egy lábon állt", azaz nem rendelkezett egyéb szolgáltatásokkal. Mivel a kiwwi elsősorban távközlési cég, így van egy biztos és nyereséges bevételi forrásuk, ezért nem érzik úgy, hogy a jövőt illetően bármiféle aggodalomra lenne okuk.

Kiwwi portált tart fenn
A kiwwi részben portáljának reklámbevételeiből kívánja finanszírozni a freenet szolgáltatást. Ugyanakkor, mint nemzetközi távközlési cég, vállalatok számára nyújtanak internetprotokol alapú távközlési szolgáltatást. Ilyenformán rendelkeztek olyan gépparkkal, illetve egyéb (saját és bérelt) infrastruktúrával, melyet az ingyenes internetszolgáltatáshoz is használhattak. Ez is hozzájárul ahhoz, hogy költséghatékonyan tudjanak internet-hozzáférést biztosítani. A közeljövőben emelt szintű fizetős szolgáltatások bevezetését tervezik a honlapon.

Rövid távon természetesen elsősorban kiwwi Voice nevű internetprotokoll alapú hangszolgáltatásból számítanak bevételre. Ezt a szolgáltatást már több száz kis- és középvállalat veszi igénybe. A legtöbb alternatív szolgáltatótól eltérően a kiwwi nemcsak nemzetközi hívásokra kínál jelentős kedvezményeket, hanem belföldi távolsági hívásokra és mobilhálózatokba irányuló hívásokra is.

Osztoznának a Matávval

Hosszú távon az ingyenes ISP akkor lesz majd gazdaságos, ha Magyarországon is meghonosodik az a nemzetközi gyakorlat, hogy a helyi telefonszolgáltató megosztja az internetszolgáltatókkal az internet célú telefonhívásokból származó bevételeit. Nyugat-Európában vagy például Csehországban a telefonszolgáltatók az internetezésből származó bevétel meghatározott százalékát az internetszolgáltatónak adják - emlékeztetett a kiwwi ügyvezető igazgatója.

A kiwwi Net használói közül eddig sokan választották a weboldalon az online regisztrációt, mégis mindenkinek ajánlják a CD megrendelését. Akik kiragasztják autójukra a CD-hez járó matricát, olyan sorsoláson vehetnek részt, melynek fődíja egy Beetle, de a díjak között szerepel még 100 számítógép is.

Az online regisztrációt választók nagy száma arra is enged következtetni, hogy voltak, akik létező előfizetésük mellé nyitottak egy kiwwi accountot. és idővel - ahogy egyre inkább bíznak majd a kiwwiben - feladják a fizetős szolgáltatást. A kiwwi Net felhasználóinak jelentős része tizen- és huszonéves, akinek számít az a többezer forint, amit egy havi internet-előfizetés jelent - véli Végvári Orsolya.

Csúcsidőben túlterhelt

A freestart.hu, mint ingyenes internetet biztosító cég, nem csak reklámokból fog megélni - válaszolt az Index kérdésére Szucsák Bálint, a Start Communications Kft. tartalomigazgatója. Az ISP szolgáltatás beindítása inkább befektetés is, hogy a felhasználók - megismerve a jó színvonalat - később is náluk rendeljék meg az értéknövelt szolgáltatásokat (dupla ISDN, bérelt vonal, stb.)


A Freestart HelpDesk-jét tucatszám hívták eddig olyan felhasználók, akik elmondták, illetve e-mailben megírták, hogy felmondták a fizetős accountot valamelyik szolgáltatónál. Az emberek elégedettek a szolgáltatással, de nagyon sok olyan hiba is a freestart-hoz fut be, amely esetleg rajtuk kívülálló okokból ered. Vannak notórius telefonközpontok, amelyet az ügyfélszolgálatosok már jól ismernek.

A freestart munkatársai figyelik a róluk szóló a fórumokat, alkalmanként jelennek meg rémhírek, de eddig többnyire a hozzászólók maguk helyretették ezeket a dolgokat. Az viszont sajnos igaz, hogy csúcsidőben nehéz bejelentkezni a freestart rendszerébe - ismeri el Szucsák Bálint. Kis túlzással azonban azt lehet mondani, ingyenes szolgáltatás esetén még a Matáv összes internetes portja sem lenne elég. A behívóportokat bővíteni fogják még ebben a hónapban, ami remélhetőleg enyhít a helyzeten. Lesz bővítés a vidék felé is, idén új körzetekből lesz hívható a 51-202-202 -es szám.

A telefonszámlát is állja az osztrák Freeway
Ausztriában új koncepcióval versenyez a felhasználók kegyeiért a Freeway internetes szolgáltató. 'Nálunk a szörfölés annyira ingyenes, hogy még a telefondíj árába se kerül. Azt ugyanis mi fizetjük' - mondta Wolfgang Bleim ügyvezető igazgató. Ezért kereken 150 millió schillinges telefonszámlát fizetett ki nemrégiben a vállalkozás. A Freeway egyedül a bannerek díjaiból kívánja fedezni működését. Ennek érdekében egy hirdetéseket váltogató szoftvert fejlesztettek, amelyet a felhasználók installálnak a gépükre. Amerre csak járnak a weben a felhasználók, a képernyőn ott van velük a hirdetés. Bleim úgy véli, a reklám nagy hatékonysága miatt még külföldi hirdetőket is vonzani fog a lehetőség. A felhasználók számára az egyetlen korlát: havonta 45 óránál többet nem lehet a világhálón tölteni. Ez is csak azért, nehogy bérelt vonali internetként kezdjék a Freewayt használni. A termék iránt így is hatalmas az érdeklődés. A felhasználók arra panaszkodnak, sokszor lehetetlen bejelentkezni a rendszerbe.


  • Vennék
  • Hírek