Megkóstolták az űrben desztillált whiskyt
Négy évvel ezelőtt egy kísérlet kezdődött a skót Ardbeg whiskykészítő és a NanoRacks űrkutató cégek részvételével. A NanoRack megkereste az Ardbeget, hogy felvinnének néhány fiola whiskyt a Nemzetközi Űrállomásra (ISS). A kísérlet célja annak megfigyelése volt, hogy a mikrogravitációs környezet, illetve a súlytalanság hogyan hat az ital kémiai összetételére, az érlelés biológiai folyamatára, az abban részt vevő mikroorganizmusok működésére.
Nem sokkal a megállapodást után a whiskyt Szojuz űrhajókkal vitték az űrállomásra, ahol összesen három évig tárolták. Az űrben készült whisky érezhetően más, mint a földi, állította Bill Lumsden, az Ardbeg igazgatója.
Illatra és ízre is teljesen különbözik a két whisky egymástól. Az űrben készült italban olyan füstös ízek jelennek meg, amilyet még nem tapasztalt korábban. A kóstolóról részletes beszámoló is készült, amely itt érhető el pdf formátumban.