Előd
5 °C
11 °C

Elkészült a világ legpontosabb órája

2016.02.12. 14:52

Egy német kutatócsoport megépítette a világ legpontosabb atomóráját. A Physikalisch–Technische Bundesanstalt konstrukciója másodpercenként több billiószor méri meg az itterbiumionok mozgását, így olyan szintű pontossággal mérheti az időt, ami korábban csak elméletben létezett.

01 1 1
Fotó: Wired

Az eddig ismert legpontosabb atomóra a céziumatomok rezgését vizsgálta két energiaállapotban. Az SI mértékegységrendszerben az egy másodperc értékét a céziumelektron oszcillációja alapján adják meg: ez másodpercenként kilencmilliárd-százkilencvenkétmillió-hatszázharmincegyezer-hétszázhetvenhét. Ezt a definíciót használják 1967 óta. Az új kutatás viszont megnyithatja az utat a másodperc újradefiniálása előtt. Ez nem szimpla hangzatos kijelentés: az ezzel foglalkozó bizottság ugyanerre készül a kilogrammal, az amperrel, a móllal és a joule-lal is.

Vissza az atomórához: mivel az itterbiumatomok jóval magasabb frekvencián rezegnek, mint a céziumatomok, az új óra százszor pontosabban méri a másodpercet, mint a régi. Az itterbiummal működő atomóra több milliárd év alatt csupán egy századmásodpercet téved. Emberi léptékkel mérve ekkora pontosságra nincs szükség, de a műholdak pozicionálása, a fejlett kommunikációs eszközök használata és más, nagy pontosságú technológiák alkalmazása ezt már megköveteli.

Nászút ajándékba!

Esküvőt tervez? Tervezzen velünk, nyerjen wellness nászutat!

Utazás aggodalom nélkül?

Utazása előtt sose feledkezzen el utasbiztosításáról!