Gedeon, Johanna
2 °C
21 °C

A NASA szándékosan felgyújt egy űrhajót

2016.03.17. 13:10

A NASA kereskedelmi partnere, az Orbital ATK hamarosan fellövi a Cygnus teherűrhajót, ami készleteket és tudományos eszközöket szállít a Nemzetközi Űrállomásra (ISS). Dokkolás után az legénység felveszi az élelmet, a vizet és a leszállított berendezéseket, majd megtöltik az űrkapszulát az állomáson felhalmozódott szeméttel. A Cygnus küldetése ezen a ponton még nem ér véget, ugyanis jövő kedden a visszaúton a NASA ugyanis fel fogja gyújtani az űrhajót.

A Saffire néven futó projekttel a NASA azt akarja tanulmányozni, hogyan viselkedik az éghető anyag az űrben. A NASA már évtizedek óta végez űrrepüléseket, de kevés tapasztalatuk van arról, hogyan hat a mikrogravitáció a tűzre. Kutatási célból már korábban is gyújtottak tüzeket az űrben, de ezeket a kísérleteket apró, legfeljebb tízcentis lángokkal végezték.

Hát most egy komplett űrhajót fognak felgyújtani, méghozzá orbitális pályán.

A kísérlet nem veszélyezteti az űrállomás legénységét. A Cygnus négy órával azután fog lángba borulni, hogy lecsatlakozott az ISS-ről; a tüzet távirányítással indítják a NASA irányítóközpontjából. Ekkor a Cygnus már alacsonyabb pályán fog keringeni, mint az űrállomás.

A legénység tehát nem fogja tudni, mi történik alacsonyabb röppályán – a NASA annál inkább. A Cygnust temérdek szenzorral szerelték föl, hogy pontosan nyomon követhessék, mi zajlik az űrkapszula belsejében. Vizsgálni fogják az oxigén és a szén-dioxid koncentrációját, valamint a hőingadozásokat is. A tűzvészt természetesen videóra veszik; a két kamera várhatóan 15-20 percnyi anyagot fog rögzíteni. Ha begyűjtötték a szükséges információt, a NASA belevezeti a Föld légkörébe a Cygnust, ahol a súrlódástól porrá fog égni – kívülről is.

A küldetés célja, hogy a NASA minél többet megtudjon az űrbeli tűz természetéről. Ha sikerül számszerűsíteni, hogy mi történik egy űrhajó kigyulladásakor, az adatok alapján hatékonyabb vészjelző berendezéseket fejleszthetnek.

Belföldi ajánlatok

Rengeteg gyönyörű helyet talál belföldi ajánlataink között.

Hajóutak

Csodás hajóutak, Olaszország, a Karibi álom, és a Norvég fjordok világa várja!