Brüsszel lecsap a rákkeltő élelmiszerekre
Hétfőn hatályba lép, jövő áprilistól pedig már kötelezően kell alkalmazni az Európai Bizottság azon rendeletét, amely intézkedéseket ír elő az élelmiszerek akrilamidtartalmának csökkentésével kapcsolatban.
Az akrilamid potenciálisan növeli a rák kialakulásának kockázatát. Olyan készítmények hőkezelése során jön létre, amelyek szénhidrátokat és fehérjéket egyszerre tartalmaznak. Főzött ételekben nem fordul elő.
Az alábbi termékek gyártóinak érdemes nagyon odafigyelniük:
- friss burgonyából készült hasábburgonya;
- egyéb darabolt (olajban sütött) termékek
- szeletelt burgonyaszirom, rágcsálnivalók, sós kekszek;
- burgonyapépből készült termékek;
- kenyér, illetve a finom pékáruk (aprósütemény, édes keksz, kétszersült, gabonaszelet);
- reggeli gabonapelyhek (a zabkása kivételével).
Ugyancsak tartalmazhat akrilamidot a kávé, illetve bizonyos gabonaalapú bébiételek.
(Népszava | MTI)