Mária
18 °C
28 °C

Felirat figyelmeztetne, hogy rákkeltő a chips

2005.08.29. 14:50
Jogi úton szeretné elérni a kaliforniai legfőbb ügyész, hogy a chipsek és sült krumplik gyártóim, forgalmazói tüntessék fel, hogy rákkeltő vegyületet tartalmaz a termék.
A kaliforniai legfőbb ügyész pert indított a legnagyobb gyorséttermi láncok ellen, hogy tüntessék fel a chipseken és a sült krumplin, hogy rákkeltő vegyületet tartalmaz - tudósít a Reuters. Bill Lickeyeer ráiratná a termékekre, hogy "A chips elfogyasztása veszélyes lehet az Ön egészségére, és rákot okozhat". A bepereltek között van a MCDonald's, a Burger King, a Wendy's, a PepsiCo, a Procter & Gamble.

A főügyész azt szeretné, ha az étteremláncok figyelmeztetés nélkül ne adhassanak el sült krumplit és chipset. Vagyis a forgalmazóknak fel kellene tüntetni, hogy a termékek akrilamidot tartalmaznak, ez pedig rákot is okozhat. Egy 2002-es kutatás kimutatta, hogy ez a vegyi anyag akkor keletkezik, amikor a keményítőt tartalmazó ételeket magas hőmérsékleten sütik.

Van összefüggés

A főügyész a Reuters beszámolója szerint nem betiltani akarja ezeket a termékeket - hiszen saját bevallása szerint is finomak -, csak azt szeretné, ha a vásárlók tisztába lennének a veszélyekkel. A pert egy 1986-os törvény alapján indította, mely szerint a gyártók kötelesek tájékoztatni arról a vásárlókat, ha a termék rákot okozó anyagot tartalmaz. Az Egészségügyi Világszervezet rákkeltőnek minősítette a vegyületet, állatkísérletekben bizonyították, hogy van összefüggés a rák kialakulása és az akrilamid bevitele között.

A per hatására elképzelhető, hogy a chipses zacskókón olvasható lesz a figyelmeztető felirat, de még az éttermek falán is kint lehet egy tábla, melyen a rákkeltő vegyület veszélyeire figyelmeztet.

A Pepsi cég chipseket gyártó cége, a Frito-Lay közleményében kijelentette, hogy termékei a legszigorúbb előírásoknak is megfelelnek. A Times Online tudósítása szerint a Procter & Gamble tudatta, hogy kutatóik még vizsgálják a 2002-ben közzétett eredményeket.