Gyöngyi
6 °C
13 °C

Néha úgy érzed, mintha két valóság létezne?

Több infó

Támogasd a független újságírást, támogasd az Indexet!

Nincs másik olyan, nagy elérésű online közéleti médiatermék, mint az Index, amely független, kiegyensúlyozott hírszolgáltatásra és a valóság minél sokoldalúbb bemutatására törekszik. Ha azt szeretnéd, hogy még sokáig veled legyünk, akkor támogass minket!

Milyen rendszerességgel szeretnél támogatni minket?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?

Felirat figyelmeztetne, hogy rákkeltő a chips

2005.08.29. 14:50
Jogi úton szeretné elérni a kaliforniai legfőbb ügyész, hogy a chipsek és sült krumplik gyártóim, forgalmazói tüntessék fel, hogy rákkeltő vegyületet tartalmaz a termék.
A kaliforniai legfőbb ügyész pert indított a legnagyobb gyorséttermi láncok ellen, hogy tüntessék fel a chipseken és a sült krumplin, hogy rákkeltő vegyületet tartalmaz - tudósít a Reuters. Bill Lickeyeer ráiratná a termékekre, hogy "A chips elfogyasztása veszélyes lehet az Ön egészségére, és rákot okozhat". A bepereltek között van a MCDonald's, a Burger King, a Wendy's, a PepsiCo, a Procter & Gamble.

A főügyész azt szeretné, ha az étteremláncok figyelmeztetés nélkül ne adhassanak el sült krumplit és chipset. Vagyis a forgalmazóknak fel kellene tüntetni, hogy a termékek akrilamidot tartalmaznak, ez pedig rákot is okozhat. Egy 2002-es kutatás kimutatta, hogy ez a vegyi anyag akkor keletkezik, amikor a keményítőt tartalmazó ételeket magas hőmérsékleten sütik.

Van összefüggés

A főügyész a Reuters beszámolója szerint nem betiltani akarja ezeket a termékeket - hiszen saját bevallása szerint is finomak -, csak azt szeretné, ha a vásárlók tisztába lennének a veszélyekkel. A pert egy 1986-os törvény alapján indította, mely szerint a gyártók kötelesek tájékoztatni arról a vásárlókat, ha a termék rákot okozó anyagot tartalmaz. Az Egészségügyi Világszervezet rákkeltőnek minősítette a vegyületet, állatkísérletekben bizonyították, hogy van összefüggés a rák kialakulása és az akrilamid bevitele között.

A per hatására elképzelhető, hogy a chipses zacskókón olvasható lesz a figyelmeztető felirat, de még az éttermek falán is kint lehet egy tábla, melyen a rákkeltő vegyület veszélyeire figyelmeztet.

A Pepsi cég chipseket gyártó cége, a Frito-Lay közleményében kijelentette, hogy termékei a legszigorúbb előírásoknak is megfelelnek. A Times Online tudósítása szerint a Procter & Gamble tudatta, hogy kutatóik még vizsgálják a 2002-ben közzétett eredményeket.