Ferenc
10 °C
29 °C

Túl sósak és zsírosak a chipsek

2005.08.23. 12:24
A Fogyasztóvédelmi Főfelügyelőség által megvizsgált chipsek fele nem felelt meg az előírásoknak. A legtöbb hibát a jelölésnél tapasztalták az ellenőrök, de előfordult a vállaltnál magasabb só- és zsírtartalom.
Az utóbbi években egyre többet fogyasztunk az egyre nagyobb választékban kapható chipsekből. A fogyasztóvédők szerint a termékeket nem csak az élelmiszerüzletekben vásárolhatjuk meg, hanem a munkahelyi és iskolai büfék kínálatában is fontos helyet kapnak. Igen változatos formákban és ízesítéssel készülnek és különösen a fiatalok körében népszerűek.

Túl sós, túl zsíros

A chipsek azonban túl sok zsírt és sót tartalmaznak, így fogyasztásuk miatt nőhet a szív és érrendszeri betegségek kockázata. A Fogyasztóvédelmi Főfelügyelőség vizsgálata során több mint 20 mintát vettek 3 magyarországi gyártótól és 9 forgalmazótól - csak a natúr, sós chipseket vizsgálták. A vizsgált minták közül 18 termék burgonya alapú, két termék kukorica alapú volt.

Elsőként a csonagolást vizsgálták, itt nem voltak gondok. Megállapították, hogy a csomagolási módok megfelelően védték az ételt. A jelölésnél azonban nem volt ilyen kedvező a helyzet, a 20-ból 8-nál a jelölés nem felelt meg az előírásoknak. A származási hely 56 százalékban volt rosszul feltüntetve, 11 százalékban a gyártó forgalmazó nevét, 33 százalékban a dátumot írták rosszul.

Ízre jó

A nettó tömeget is megmérték, itt általában annyi chips volt a zacskóban, amennyit feltüntettek, csak egy esetben volt ezzel kapcsolatos kifogás. A konyhasó tartalom 3 terméknél, a zsírtartalom egynél haladta meg a feltüntetett érétket. Vagyis a 20-ból 4, vagyis a vizsgált termékek 20 százaléka nem felelt meg a követelményeknek. Az ellenőrök azt is vizsgálták, hogy avasak-e a minták. Ebből a szempontból azonban nem voltak problémák. Ezen kívül a chipsek frissességével sem voltak minőségi gondok. A minták felében nem volt hibás darab. Hibásnak egyébként a deformált, túlsült, túl világos darabokat tekintették.

Összességében elmondható, hogy a vizsgált chipsek fele nem felelt meg az előírásoknak, a legtöbb hibát a jelölésnél tapasztalták az ellenőrök.

Az ellenőrzés részletei innen letölthetők (Excel-táblázat).