2024. június 26. 18:00
Szlovákia
Románia
Frankfurt Arena III. forduló
2024. június 26. 18:00
Ukrajna
Belgium
StuttgartArena III. forduló
2024. június 26. 21:00
Georgia
Portugália
Arena AufSchalke III. forduló
2024. június 26. 21:00
Csehország
Törökország

Etikusabbak a márkás mosóporok gyártói

2005.06.24. 12:28
Nem jobbak a drágább mosóporok. Az osztrák fogyasztóvédők vizsgálatai kimutatták, hogy az olcsó és drága mosóporok ugyanolyan hatásfokkal tisztítanak.
Egyik mosópor sem mos fehérebbre a többinél, az átlagos, hétköznapi kosszal mindegyik jól megbirkózik, és környezetvédelmi szempontból is csekély a különbség, de a márkás termékek előállítói társadalmi felelősségtudatból jobban vizsgáznak, mint az olcsó mosóporokat kínáló kereskedelmi cégek - erre jutott a Konsument című osztrák fogyasztóvédelmi folyóirat.

Olcsóbb és ugyanolyan

A Konsument a márkás termékek előállítói közül mások mellett a Henkell, a Procter and Gamble és az Unilever termékeit hasonlította össze több kereskedelmi lánc, köztük a Magyarországon is jelen lévő Lidl és Spar mosóporaival.

A legolcsóbb mosóporral egy mosás éppen feleannyiba kerül, mint a legdrágábbal, miközben a minőségben nincs különbség - állapították meg. Mindegyik mosópor jó helyezést ért a környezetvédelmi szempontok mérlegelésekor is: a csomagolás mindnél környezetvarát, újra feldolgozható, és takarékosan alkalmazzák, s a vízminőség terhelése is nagyjából egyforma.

Más szóval a minőség szempontjából a márkás termékek gyártóinak agyonreklámozott mosószerei nem tudtak sokkal többet felmutatni, mint a kereskedelmi cégek saját márkái.

Etikusabb a drága

Etikai téren azonban a márkás termékek gyártói sokkal jobban vizsgáztak: a gyártási folyamat környezetkímélő volta, és a társadalmi szerepvállalás terén nagy előnnyel bírnak a kereskedelmi láncokkal szemben, amelyek ezeket még mindig ignorálják.

A tíz vizsgált mosószer közül hét ért el jó összeredményt, és mind a tíz nagyjából hasonló mértékben távolította el a piszkot. Egy kis baj volt szinte mindegyiknél a folteltávolításban, mivel az - a reklám ellenére - csak az Ariel mosópornál működött 40 foknál, a többi szernél csak 60 Celsius-fokos mosásnál fejtette ki áldásos hatását.

Ami viszont a textíliák védelmét illeti, egyik termék sem kapott közepesnél jobb minősítést: a legtöbb holmi már alig 20 mosás után is bolyhossá és fakóvá válik, ezért a Konsument a színes és a sötét ruhaneműk mosásához továbbra is olyan mosószert ajánl, amelyet külön erre a célra fejlesztettek ki.