Mária
-6 °C
-2 °C

Vonalkódolt élet

2005.02.18. 13:19
Rendkívül nagy horderejű projektbe fogott egy nemzetközi tudóscsoport: genetikai azonosítást célzó vonalkóddal szeretnék ellátni a Föld összes növény- és állatfajtáját. Az ily-módon összegyűjtött információt a kórokozók azonosítására, a veszélyeztetett fajok megfigyelésére kívánják felhasználni.

A projekt neve: az Élet Vonalkódolása

Az életformánként egyedi DNS-vonalkód a gén egyik szegmensét ábrázolja. A sejtmagon kívül egyedül genetikus anyagot tartalmazó mitochondriából nyert DNS-szakasz fajonként különbözik, viszont szinte teljesen megegyezik az azonos fajtához tartozó valamennyi egyed között.

Az ember 648 genetikai "betűjéből" csak kettő különbözik, valamint további hatvan választ el legközelebbi rokonunktól, a csimpánztól.

A vonalkód nemcsak hasonlóan néz ki, mint az áruházakban megszokottak, hanem (a tervek szerint) nagyjából ugyanúgy működik is majd. Begyorsítja a taxonómia standard módszereivel történő azonosítást. A mai eljárások hátulütője, hogy - mivel felettébb aprólékosak - bonyolultak, időigényesek, speciális ismeretek nélkül használhatatlanok. "Olyan új módszert szeretnénk, mellyel bárki, bárhol felismerhet egy organizmust, és nem kell szakértőhöz fordulnia" - nyilatkozta Richard Lane, a londoni Természettörténeti Múzeum tudományos igazgatója.

Kihaló fajok nyomában

A tervek között szerepel a terepen dolgozó biológusok munkáját - szövetminták azonosítását, a tizenkilencmillió DNS-rekordot tartalmazó génbankkal való összehasonlításukat - megkönnyítő speciális kézieszközök fejlesztése is.

Mivel a feltételezett tízmillió növény- és állatfajnak még az ötöde sincs elnevezve, illetve osztályozva, így ugyancsak akad tennivaló. A munkát megnehezíti, és egyben sürgőssé teszi, hogy szakértői vélemények szerint többezer még az azonosítás előtt könnyen kihalhat. "Nem ismerjük a fajokat, így valószínűleg azt se fogjuk tudni, melyeket veszítjük el" - fűzte hozzá lakonikusan Lane. Mindenesetre a névadást 2010-ig szeretnék elvégezni, ami - figyelembe véve, hogy négyszer annyi az ismeretlen, mint az ismert - igencsak merész célkitűzésnek tűnik.

"Rájöttünk, hogy hozzáférhetünk a bolygónk összes életformáját jellemző rövid DNS-szakaszokhoz" - magyarázza Lane. Az így nyert vonalkódot fotókhoz, leírásokhoz, tudományos információkhoz kapcsolva, a földkerekség legnagyobb biológiai azonosító adatbázisának a létrehozásába fogtak.

Madarak és halak

Az Élet Vonalkódolása (Barcoding of Life) három projekttel kezdődik. 2010-ig a tízezer ismert madárfajtát szeretnék felcímkézni. Ráadásul nem is kell minden esetben terepre zarándokolni, hanem alkalmasint a múzeumok is megteszik: a szükséges genetikai információ az ottani mintapéldány tollazatából, szövetéből beszerezhető. Ugyanezt tervezik a tizenötezer tengeri és nyolcezer édesvízi hallal, míg a harmadik a Costa Ricai nyolcezer növényfajtát vonalkódolná. A vonalkóddal ellátott halak véget vetnének a gyakori kereskedelmi csalásoknak is: az olcsóbbakat nem lehetne többé értékes fajtákként piacra dobni. De nemcsak kedvelt uszonyosainkat értenénk jobban, hanem a köztük lévő ökológiai kapcsolatokról, kapcsolatrendszerekről szintén részletesebb információval rendelkeznénk.

A projektet egy londoni nemzetközi konferencián indították be. Hat kontinens huszonöt országának ötven kutatója vesz részt benne múzeumok, állatkertek, kormányzati ügynökségek és különböző szervezetek képviseletében.

Az Élet Vonalkódolása nem tévesztendő össze a tavaly indult Fagyott Bárkával (Frozen Ark) - hangsúlyozza Lane. Utóbbi célja szövetbank létrehozása a többezer veszélyeztetett állatfajról tárolt genetikai matéria alapján. A lefagyasztott állapotban való tárolás klónozás mellett elméletileg kipusztult fajok "feltámasztását" is lehetővé teszi.

Nászút ajándékba!

Esküvőt tervez? Tervezzen velünk, nyerjen wellness nászutat!

Utazás aggodalom nélkül?

Utazása előtt sose feledkezzen el utasbiztosításáról!