Natália
-3 °C
7 °C

Használt étolaj minden grazi buszban

2006.05.22. 14:00
Az osztrák városban tavaly óta 25 vonalon mind a 134 busz biodízellel jár. A vendéglők és a lakosság által leadott évi több száz ezer liter étolajat erre szakosodott üzemekben dolgozzák fel.
Az Európai Unió környezetvédelmi minisztereinek kismartoni informális tanácskozásán innovatív környezetvédelmi technológiákat mutat be a házigazda Ausztria. Ezek egyike Graz tömegközlekedésének biodízelre átállítása.

A városban járó 134 autóbusz kizárólag használt étolajból nyert biodízelt használ. Ezen kívül a levegő minőségének javítására a járműveket részecskeszűrővel látták el. A grazi közlekedési vállalat (GSTW) 7 villamos- és 25 autóbuszvonalon évente 91,7 millió utast szállít, írta a pte hírügynökség.

1994 óta kísérleteznek

Az Ökodiesel aus Altspeiseöl (biodízel használt étolajból) program 1994-ben indult, az étolaj csatornába öntése ellen kampányoló grazi környezetvédelmi hivatal kezdeményezésére. Egy 2000-ben elvégzett felmérés szerint egy liter csatornába öntött étolaj 0,44 euró többletköltséget okozott a városi szennyvíztisztítónak.

Bár étolajjal a fogyasztás kereken hét százalékkal magasabb, a biodízel ára legalább stabil. Telente viszont az üzemanyag dermedésének megakadályozására vegyes biodízel-gázolaj üzemben járnak az autóbuszok.

A grazi háztartások már 1990 óta leadhatják a használt étolajat. A vendéglátó intézmények számára 1999-ben szervezték meg az ingyenes begyűjtő hálózatot. Az étolaj biodízellé alakítását a Graz melletti BDI és a Mureckben működő SEEG végzi. Az üzemek egy kiló étolajból mintegy 0,85 liter biodízelt állítanak elő.

Nászút ajándékba!

Esküvőt tervez? Tervezzen velünk, nyerjen wellness nászutat!

Budapest Te Csodás!

Karácsonyi pompába öltözött utcák, színes adventi vásárok, gazdag kulturális élmények, ez mind Budapest.